Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прийом документів до вишів Харкова розпочнеться 12 липня

Прийом документів до вишів Харкова розпочнеться 12 липня

Про особливості вступної кампанії цього року розповів під час прес-конференції 6 липня заступник директора Департаменту науки і освіти ХОДА Олександр Труш.

Він повідомив, що цьогоріч абітурієнтів прийматиме 81 навчальний заклад Харківщини: 31 - III-IV рівня акредитації, 43 - I-II рівня акредитації (технікуми, коледжі, училища) та 7 вишів приватної форми власності.

Серед особливостей вступної кампанії - 2017 те, що прийом заяв та документів для вступу до вишів проходитиме виключно в електронному вигляді.

«24 червня розпочалася реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів, які вступатимуть до вишів на основі повної загальної середньої освіти на денну форму навчання. Прийом заяв та документів триватиме з 12 по 26 липня», - уточнив Олександр Труш.

Крім того, в цьому році скорочено кількість заяв, які можуть подавати абітурієнти: якщо в минулому році вони могли подати 15 заяв за 5 спеціальностями, то в цьому році - 9 за 4 спеціальностями.

Також є особливості щодо вступу до магістратури за спеціальністю «право». Зарахування проходитиме за результатами єдиного фахового іспиту у форматі ЗНО.

Заступник директора Департаменту науки і освіти ХОДА розповів про те, що на території області функціонують освітні центри «Донбас - Україна» та «Крим - Україна», які дають змогу абітурієнтам з цих регіонів вступати до вишів за спрощеною процедурою - без результатів ЗНО.

Центр  «Донбас - Україна» працює на базі Луганського національного аграрного університету (Харків), центр «Крим - Україна» - на базі Харківського національного технічного університету ім. Василенка.

«Крім того, з усіх питань щодо вступу абітурієнти Харківської області можуть звертатися за консультацією на «гарячу лінію» Департаменту науки і освіти ХОДА, яка працює з 3 липня до 30 серпня за номером 705-03-04»,- повідомив Олександр Труш.

Про специфіку вступу до вишів на технічні спеціальності розповів ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Зокрема, він повідомив, що в цьому році введено додаткові коефіцієнти, які підвищують бали, для абітурієнтів, котрі обирають технічні та природничі спеціальності. Також є коефіцієнт для представників сільської місцевості, які закінчили школу в цьому році.

«Держава сьогодні робить значні кроки для підвищення престижу технічних спеціальностей, - підкреслив ректор. - Загальний обсяг державного замовлення на технічні спеціальності буде збільшено на 10%. З 1 січня діє новий порядок нарахування стипендій, який передбачає, що студенти технічних факультетів отримують стипендію, вищу за інших - це 2000 грн».

Євген Сокол також зауважив, що випускники технічних напрямків сьогодні, як ніколи, затребувані на ринку праці.

«За підтримки голови ХОДА Юлії Світличної харківські промислові підприємства сьогодні відроджуються, нарощують темпи виробництва, їхнім працівникам підвищують заробітну плату. Нашим підприємствам потрібні молоді освічені фахівці», - зазначив ректор.