Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За програмою «Доступні ліки» мешканцям Харківщини видано медпрепаратів майже на 1 млн грн

За програмою «Доступні ліки» мешканцям Харківщини видано медпрепаратів майже на 1 млн грн

Реалізацію урядової програми на території області обговорили 21 квітня під час селекторної наради під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка.

Він нагадав, що за програмою «Доступні ліки» пацієнти із захворюваннями серцево-судинної системи, хворі на цукровий діабет та бронхіальну астму, мають можливість отримати 157 найменувань ліків. Державою повністю компенсується вартість 23-х препаратів, частково - 134-х (пацієнт має доплатити 10 - 30% вартості).

«На реалізацію програми Харківській області передбачена цільова субвенція у 34 млн 876 тис. грн. Наразі кошти за програмою доведені, кількість хворих, які мають отримувати препарати, відома. Ніщо не перешкоджає реалізації програми в області. Позиція голови ХОДА Юлії Світличної - Харківщина має бути лідером з виконання програми», - підкреслив Михайло Черняк.

Звертаючись до керівників районів, він наголосив на необхідності проведення інформаційної роботи серед населення, а також доручив провести роботу з аптеками та забезпечити наявність в них ліків, що передбачені програмою.

За інформацією в.о. начальника Управління охорони здоров’я ХОДА Галини Сіроштан, на сьогодні до реалізації програми «Доступні ліки» долучилися 226 аптек області: 155 - у районах та 71 - в місті Харків. Крім того, в районах відкрито 587 пунктів реалізації ліків за програмою у підрозділах первинної ланки надання медичної допомоги – ФАПах і амбулаторіях.

«Уже виписано 75 540 рецептів, з яких понад 71 тис. - у районах області. Майже 8 тис. рецептів виписано сімейними лікарями за результатами подвірного обходу пацієнтів похилого віку та нетранспортабельних пацієнтів, - повідомила Галина Сіроштан. - Майже половина рецептів вже надана до аптек. Загалом аптечною мережею області видані препарати майже на 1 млн грн».