Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили питання соціального захисту чорнобильців

У ХОДА обговорили питання соціального захисту чорнобильців

10 квітня заступник голови облдержадміністрації Михайло Черняк провів робочу зустріч з представниками чорнобильських організацій Харківщини.

«Вирішення проблемних питань чорнобильців - надзвичайно важливе й актуальне завдання, яке, безумовно, є пріоритетом діяльності обласної влади. Усе, що ми можемо робити в рамках своєї компетенції на регіональному рівні, - обов’язково виконується, – сказав Михайло Черняк. – Окрім того, у ході нашої зустрічі ми також повинні відокремити питання національного масштабу для того, щоб за підтримки керівника області Юлії Світличної сформувати звернення до центральних органів влади для вирішення цих проблемних завдань».

Зокрема, у ході зустрічі учасники акцентували увагу на необхідності розробки програми соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян Харківської області на 2017-2021 роки та створення робочої групи при ХОДА. 

У свою чергу, директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага відзначив, що основні питання, які потребують фінансування, вже включені до Програми соціального захисту населення Харківської області.

«Згідно з програмою кошти спрямовані на санаторно-курортне лікування, виплату одноразової матеріальної допомоги до річниці Чорнобильської трагедії постраждалим особам, допомогу, пов’язану з похованням померлих громадян, на яких розповсюджуються пільги відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Окрім того, кошти виділено на пільги на медичне обслуговування, на забезпечення ліками, на безкоштовне зубопротезування, на додаткове харчування в обласних диспансерах радіаційного захисту населення. З початку року за цією програмою було вже використано 1 млн 682 тисячі гривень», - зазначив Юрій Шпарага.

У ході зустрічі представники чорнобильських організацій порушили питання стосовно збільшення обсягу коштів, що виділяються на проведення зубопротезування чорнобильців. Михайло Черняк відзначив, що необхідність у таких змінах буде обговорено під час засідання колегії Управління охорони здоров’я ХОДА 29 квітня. Наразі на безкоштовне зубопротезування було виділено 718 тисяч гривень, середня вартість послуги на одну особу складає понад 1600 гривень.

Окрім того, увага була приділена медичному забезпеченню чорнобильців і санаторно-курортному лікуванню. 

Також учасники зустрічі обговорили план заходів з підготовки та відзначення 31-ї річниці Чорнобильської катастрофи. Зокрема, в рамках програми передбачено показ вистави для чорнобильців та їх родин у Харківському академічному драматичному театрі ім. О.С. Пушкіна. Також планується провести церемонію покладання квітів до пам'ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи в Молодіжному парку.