Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Шевченківському районі планують будівництво сучасного комплексу з переробки ТПВ

У Шевченківському районі планують будівництво сучасного комплексу з переробки ТПВ

У 2017 році буде підготовлено відповідний проект, і, за наявності необхідного фінансування, за два роки полігон зможе запрацювати на повну потужність.

22 березня під час робочого візиту до Шевченківського району заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко відвідав територію, що визначена під будівництво сучасного комплексу з переробки твердих побутових відходів. Новий об'єкт розмістять на площі нині діючого полігону утилізації відходів. Як зазначив директор КП «Шевченківський промінь - 05» Віталій Боготалий, полігон розташований на площі 4,5 га, ще 5,5 га знаходиться на рекультивації. Зараз проектна потужність полігону становить понад 5 тис. тонн на рік. При цьому район заповнює полігон лише наполовину.

«Я буду доповідати голові ХОДА Юлії Світличній про те, що це найбільш оптимальний варіант розміщення нового комплексу з переробки ТПВ, - запевнив Євгеній Шахненко. - Його проектна потужність дозволить утилізувати відходи не тільки з Шевченківського району, а й з сусіднього - Чугуївського, включаючи Чкалівську громаду».

За попередніми розрахунками, полігон зможе приймати ТПВ від населених пунктів з 40 тисячами жителів. При цьому об'єкт буде знаходитися на значній відстані від житлових будинків - найближче село знаходиться за 4 км.

За інформацією директора Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Сергія Магдисюка, на розробку проекту типового комплексу необхідно спрямувати 1 млн 200 тис. грн. Після завершення проектних робіт перейдуть до будівництва, яке триватиме близько двох років.

«Уже готовий Богодухівський комплекс з переробки ТПВ - там працює сортувальна лінія, органічні відходи обробляються бактеріями, застосовуються інші сучасні технології. Ще 4 таких полігони ми готові побудувати в Люботині, Вовчанську, Краснограді та Первомайському - по них вже готові експертні висновки», - повідомив Євгеній Шахненко.

Заступник керівника області пообіцяв, що частина необхідних на розробку проекту коштів буде виділена з обласного фонду охорони навколишнього середовища, ще частину профінансують з бюджетів районів.