Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

1,4 млн грн були спрямовані на компенсацію власникам худоби, яку знищили через АЧС у регіоні

1,4 млн грн були спрямовані на компенсацію власникам худоби, яку знищили через АЧС у регіоні

Про це повідомив перший заступник голови ХОДА Марк Беккер під час засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС.

«Протягом 2016 - 2017 років у Харківській області було зафіксовано 15 випадків захворювання тварин на африканську чуму свиней. Протягом цього періоду було знищено 1034 голови свиней. Майже 1 млн 400 тисяч гривень були спрямовані на компенсацію власникам худоби, яку було знищено», - навів дані Марк Беккер.

Він також акцентував увагу на тому, що рішення, які приймаються в області щодо ліквідації спалахів АЧС та нерозповсюдження хвороби, повинні виконуватися на 100%.

В.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Олександр Тертишник у своїй доповіді про стан виконання заходів щодо недопущення розповсюдження збудника африканської чуми свиней зазначив, що, починаючи з серпня 2016 року, збудник африканської чуми свиней було виявлено на території 10 районів. Останній випадок було зареєстровано 15 березня серед диких кабанів у Національному природному парку «Гомільшанські ліси» Зміївського району. 

«Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Зміївській районній державній адміністрації від 16 березня було введено карантин по АЧС на території НПП «Гомільшанські ліси» та розроблено заходи щодо ліквідації збудника африканської чуми свиней у дикій фауні. Одним із заходів було визначено проведення відстрілу диких кабанів відповідно до рішень Кабміну та Інструкції щодо заходів з профілактики та ліквідації АЧС, які є обов’язковими до виконання», - зазначив Олександр Тертишник.

Також, за його словами, встановлено карантинно-поліцейський пост, перегороджено 10 другорядних доріг, які ведуть до території НПП «Гомільшанські ліси», обладнано кормові майданчики для концентрації диких кабанів та недопущення їх міграції з території парку, створено робочі групи для обходу лісових масивів парку та відстрілу диких кабанів. 

Карантин також продовжує діяти на території Вовчанського району. 

Наразі в області з метою контролю за клінічним станом свиней проводяться подвірні обходи особистих господарств громадян. Зокрема, проведено обстеження 346 тисяч дворів у 1300 населених пунктах Харківської області. У результаті було клінічно оглянуто 250 тисяч голів свиней, проведено клінічне обстеження свинопоголів’я в 92 свиногосподарствах області. Щеплено проти класичної чуми свиней у 2016 році 260 тисяч голів свиней, у 2017 році - 52 тисячі голів свиней. 

У період проведення карантину в 2016-2017 роках з метою контролю за недопущенням вивозу та завозу продукції тваринного походження з епізоотичних осередків було виставлено 34 карантинно-поліцейських пости, на яких було забезпечено чергування 130 фахівців Держпродспоживслужби, 60 співробітників Національної поліції та 30 службовців Національної гвардії України.

Крім того, на автошляхах Харківської області додатково було обладнано та функціонувало понад 60 дезінфекційних бар’єрів.

З метою стабілізації епізоотичної ситуації по АЧС на території Харківщини облдержадміністрацією внесено для затвердження в обласну раду проект цільової програми «По забезпеченню матеріальними та дезінфекційними засобами, необхідними для умертвіння тварин, проведення ветеринарно-санітарних робіт у вогнищі інфекції, забезпеченню функціонування карантинно-поліцейських постів на території Харківської області на 2017-2020 роки». Основна мета програми – мінімізація ризиків виникнення осередків африканської чуми свиней та їх своєчасна ліквідація, оздоровлення області від захворювання.