Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські екологи внесли свої пропозиції до проекту національної стратегії поводження з відходами

Харківські екологи внесли свої пропозиції до проекту національної стратегії поводження з відходами

Сам проект Міністерство екології та природних ресурсів України презентувало під час відеоселектору.

В експертній зустрічі взяли участь керівники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України й Європейського банку реконструкції та розвитку. В ході заходу свої пропозиції щодо поліпшення проекту могли озвучити екологи, вчені і громадські працівники Харківської, Одеської, Львівської, Дніпропетровської, Чернігівської та Полтавської областей.

За словами начальника управління раціонального використання природних ресурсів Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Алли Стребкової, затвердження стратегії - це важливий крок як для нашого регіону, так і для України в цілому. Вона також зазначила, що стратегія спрямована на вироблення цілісної державної політики в сфері функціонування ринку відходів.

«Обговорювали такі аспекти, як впровадження роздільного збору сміття, установка сортувальних ліній, зменшення кількості полігонів ТПВ, а також наближення норм вітчизняного законодавства до європейських», - підкреслила Алла Стребкова.

Вона зазначила, що екологи Харківщини запропонували зацікавлювати громадян до здачі на утилізацію і переробку небезпечних відходів у складі побутових, таких як батарейки та лампочки, що містять ртутні компоненти і т.п.

«Харківська область - це промислово розвинений регіон, але технології переробки промислових відходів практично не використовуються. Наше завдання - впроваджувати сучасні методи переробки цих відходів і залучати до цього іноземних інвесторів», - сказала Алла Стребкова.

Екологи наголосили, що рекомендації регіонів будуть враховані Міністерством екології та природних ресурсів України, і вже на початку наступного року буде прийнята відповідна програма поводження з відходами.

Довідка. Над створенням стратегії працювала міжвідомча робоча група, до складу якої увійшли представники Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України, представники німецької федеральної компанії GIZ, Європейського банку реконструкції та розвитку.