Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Завдяки децентралізації доходи місцевих бюджетів області за два роки зросли в півтора рази

Завдяки децентралізації доходи місцевих бюджетів області за два роки зросли в півтора рази

Про це повідомив директор департаменту фінансів ХОДА Сергій Овсянніков під час виїзного засідання в Харківській області Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

У своїй доповіді Сергій Овсянніков навів дані щодо виконання місцевих бюджетів на Харківщині в 2016 році, відзначивши, що надходження до зведеного бюджету області за 10 місяців зросли, порівняно з відповідним періодом 2015-го року на 4,1 млрд грн (29%). План надходжень до загального фонду бюджету перевиконано на 12 %, до спецфонду – майже на 6 %.

«Забезпечено виконання планових показників всіх зведених бюджетів районів та міст обласного значення, - відзначив директор Департаменту фінансів. - Завдяки децентралізації доходи місцевих бюджетів в розрахунку на одного мешканця області зросли більш ніж у півтора рази - з 2,1 тисячі гривень у 2014 році - до 3,3 тисячі гривень       у 2016 році».

Сергій Овсянніков відзначив, що позитивних змін зазнала і структура видатків місцевих бюджетів.

«Зросла частка видатків на виконання самоврядних повноважень на місцевому рівні, - повідомив директор Департаменту. - Так, в поточному році, порівняно з 2014-м, частка видатків на ЖКГ збільшилась з 4 до 7 відсотків (на 1,1 млрд гривень). Зросла частка видатків на транспорт і дорожнє господарство – з 4 до 6 відсотків (на 0,8 млрд гривень). Зростають інвестиційні ресурси місцевих бюджетів. У 2016 році заплановано провести капітальних видатків на 4,5 млрд грн - це в чотири рази (на 3,4 млрд грн) більше, ніж було в 2014 році».

Разом з тим Сергій Овсянников акцентував увагу членів бюджетного комітету Верховної Ради на те, що поки місцеві бюджети недостатньо забезпечені засобами на здійснення в повному обсязі делегованих державою повноважень у сферах освіти, охорони здоров'я, соцзахисту тощо. Зокрема є необхідність у додаткових коштах освітньої субвенції та субвенції на пільги та субсидії.

«Вказані проблеми наразі актуальні для всіх регіонів України і потребують виділення з державного бюджету додаткових коштів вказаних цільових субвенцій. Сподіваємось на підтримку цих питань з боку Уряду та Комітету з питань бюджету Верховної Ради України під час роботи по уточненню показників державного бюджету в поточному році», - звернувся до народних депутатів директор Департаменту фінансів.

Він також звернув увагу членів бюджетного комітету на актуальні питання формування бюджету 2017 року. У першу чергу йшлося про збільшення фінансового ресурсу на виконання тих повноважень, які держава планує передати місцевим органам влади у 2017 році.