Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Отримувачам субсидій зроблять перерахунок незаконно виставлених платежів за жовтень

Отримувачам субсидій зроблять перерахунок незаконно виставлених платежів за жовтень

Про це повідомляють на урядовому порталі.

«Постачальники житлово-комунальних послуг повинні здійснити перерахунок платежів за жовтень у разі, якщо громадянам - одержувачам житлових субсидій надійшли платіжки із заборгованістю за тепло, газ чи електроенергію у разі використання цих енергоносіїв для опалення за минулий опалювальний період, - роз’яснюють урядовці. - До цього їх зобов’язує Постанова Кабінету Міністрів України, ухвалена урядом 11 листопада 2016 року».

Нею, зокрема, внесено зміни до діючих Постанов КМУ №534 та №409, якими уточнено порядок розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання), послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення в частині недопущення нарахування та обліку будь-якої заборгованості на особовому рахунку одержувача субсидії після відповідного розрахунку за результатами опалювального періоду.

«Це рішення унеможливлює нарахування заборгованості отримувачам субсидій у майбутньому та вирішує питання із уже «помилково» нарахованими боргами. Надавачі послуг здійснять перерахунок платіжок за минулі місяці, і одержувачі субсидій, які сумлінно сплатили ці незаконні борги, отримають нові платіжки із зазначенням суми переплати», - запевняють на урядовому порталі.

Крім цього, змінами передбачено, що в разі затвердження органами місцевого самоврядування норм споживання холодного та гарячого водопостачання і водовідведення, що перевищують соціальні нормативи, компенсація додаткових витрат отримувачам житлових субсидій у разі відсутності квартирних приладів обліку холодної та гарячої води здійснюватиметься за рахунок відповідних місцевих бюджетів, додають урядовці.

У Кабміні нагадають, через те, що соціальні нормативи споживання послуг, на які надається субсидія, не відповідали реальному споживанню послуг, в минулий опалювальний період (2015-2016 рр.) на рахунок отримувачів субсидій утворилася сума невикористаних субсидій у розмірі понад 10 млрд грн. Тому ще в квітні 2016 року Кабінетом Міністрів України було прийнято рішення повернути ці кошти в державний бюджет і зобов’язано надавачів послуг провести відповідні розрахунки. Однак отримувачам субсидій залишили вартість 100 кубів газу або 150 кіловат електроенергії (в залежності - газове чи електричне опалення).