Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На підприємствах області скоротили борги із заробітної плати

На підприємствах області скоротили борги із заробітної плати

Питання ліквідації заборгованостей із заробітної плати на економічно активних підприємствах регіону розглянули під час чергового засідання профільної комісії під головуванням Михайла Черняка.

Як повідомив під час засідання директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага, за результатами засідання комісії, яке відбулося 19 серпня, до прокуратури Харківської області було спрямовано 35 заяв щодо тривалої невиплати заробітної плати по кожному економічно активному підприємству-боржнику.

«Як наслідок, відкрито 28 кримінальних проваджень. В результаті впродовж серпня - вересня на 4 підприємствах ліквідовані борги на суму 1,1 млн грн, на 8 підприємствах борги зменшилися на загальну суму 2,2 млн грн», - розповів Юрій Шпарага.

Найбільшими боржниками в області є підприємства-банкрути, загальна заборгованість яких станом на жовтень складає понад 155 млн грн. З них 114 млн грн - борг Харківського авіаційного виробничого підприємства.

Також під час засідання члени комісії заслухали керівників низки підприємств-боржників, які розповіли про причини заборгованості із заробітної плати та про плани щодо її ліквідації.

Зокрема, про ситуацію на підприємстві доповіли представник НДІ «Харківенегомережпроект», борг якого перед працівниками становить 198 тис. грн. Він пояснив, що заборгованість виникла через відсутність замовлень, оскільки державне замовлення отримує інше підприємство, що дублює функції інституту. За словами керівника установи, планується поставити питання щодо доцільності подальшого існування інституту перед профільним міністерством.

Члени комісії дали підприємству строк до середини листопада для ліквідації заборгованості, інакше буде порушено питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності його директора.

Також під час комісії виступили представники НДІ «Техномашинобудування», Есхарівського МЖЕУ та ДП «Харківський автомобільний завод».

Останньому підприємству Михайло Черняк приділив окрему увагу, оскільки воно займається ремонтом важкої гусеничної техніки із зони АТО. Борг  із заробітної плати на підприємстві, яке входить до складу концерну «Укроборонпром», виник через несвоєчасні розрахунки Міністерства оборони.

За словами керівника заводу, торік підприємство відремонтувало більше 200 одиниць техніки, сьогодні на заводі знаходиться близько 40 одиниць, робота з ремонту техніки триває.

Михайло Черняк дав доручення підготувати за результатами засідання комісії лист на ім’я керівника ДП «Укроборонпром» з проханням якомога швидше вирішити питання.

«Ми зробимо все залежне від обласної адміністрації для вирішення цього питання. Не можна залишатися осторонь і чекати на поки завод самостійно вирішуватиме проблему. Від людей, які працюють на підприємстві, залежить, у якому стані і як скоро військова техніка повернеться до зони АТО, де вона сьогодні дуже потрібна», - наголосив Михайло Черняк.