Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Щоб забезпечити учасників АТО сучасними протезами, харківські фахівці пройдуть навчання за кордоном

Щоб забезпечити учасників АТО сучасними протезами, харківські фахівці пройдуть навчання за кордоном

Про проходження навчання українських протезистів й ортезистів-технологів у європейських країнах і США говорили під час міжнародної медичної конференції 11 жовтня.

Захід пройшов в Українському науково-дослідному інституті протезування, протезобудування та відновлення працездатності. На конференцію були запрошені українські та міжнародні фахівці в галузі медичної реабілітації з Естонії, Німеччини, Угорщини, а також представники профільних міністерств, Державної служби у справах ветеранів і учасників АТО, обласної державної адміністрації.

Організатори підкреслили, що конференція пройшла за участю агенції НАТО з підтримки і постачання (NSPА) в рамках підписаної з Кабінетом Міністрів України угоди про співробітництво.

Як зазначила директор Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності Антоніна Салєєва, сьогодні всі воїни АТО, які цього потребують, повинні мати можливість отримувати електронні протези.

«Основне завдання - в рамках співпраці з іноземними партнерами підготувати протезистів і ортезистів-технологів, щоб вони могли працювати за світовими стандартами, - сказала Антоніна Салєєва. - Таким чином ми зможемо протезувати пацієнтів з використанням високотехнологічних іноземних комплектуючих, не вивозячи їх за кордон».

Учасник конференції - медичний фахівець доктор Роберт Балаш відзначив, що навчання, яке відповідає світовим стандартам, українці будуть проходити в Німеччині, США та Естонії.

Нові стандарти по фізіотерапії і ерготерапії повинні освоїти фахівці з Харкова, Львова, Києва та Одеси.

«Наше завдання - підготувати від 8 до 12 сертифікованих фахівців. Щоб освоїти нові технології, фізіотерапевти інституту вже тричі виїжджали до Німеччини, зараз на навчання в Естонію вже відправився наш ерготерапевт», - поділилася Антоніна Салєєва.

За даними директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрія Шпараги, всього в Харківській області потребують протезування й засобів реабілітації майже 40 тис. пацієнтів, з яких 40 - учасники АТО.

«15 учасників антитерористичної операції вже забезпечені протезуванням і 25 очікують виготовлення протезів, - розповів Юрій Шпарага. - Один високотехнологічний протез з електронікою коштує приблизно 2 млн 360 грн. З цієї суми близько 350 тис. грн виділяє Уряд України і 2 млн - донори, які нам допомагають».

Довідка. За даними головного лікаря Українського науково-дослідного інституту протезування Михайла Зайцева, їхня клініка розрахована на розміщення 180 пацієнтів. Щомісяця тут випускають близько 80-100 протезів, а також проводять протезування та реабілітацію. На сьогодні в інституті на лікуванні знаходяться 8 учасників АТО.