Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Освіта - це основа основ конкурентоспроможності Харківщини. Юлія Світлична

Освіта - це основа основ конкурентоспроможності Харківщини. Юлія Світлична

29 серпня перший заступник голови ХОДА взяла участь у конференції педагогічних працівників Харківської області.

Вона підбила підсумки минулого навчального року та визначила пріоритети подальшого розвитку сфери освіти регіону.

Юлія Світлична підкреслила, що для Харківщини освіта є стратегічною галуззю.

«Саме тому одним з головних завдань обласної адміністрації стало кардинально переглянути підходи до управління в цій сфері. За останні два роки було запроваджено систему новацій, які стосуються фінансування, підбору кадрів, розстановки пріоритетів при виконанні задач тощо. Як підсумок, минулого року освітній комплекс Харківщини встановив нову високу планку в рейтингу Кабінету міністрів за доступністю та якістю освіти - за цими показниками нашу область було визнано найкращою», - підкреслила перший заступник голови ХОДА.

Такі зрушення дозволили учням  області за підсумками минулого навчального року отримати найбільше перемог у всеукраїнських учнівських інтелектуальних змаганнях та стати лідерами за підсумками ЗНО, при тому що два роки тому за результатами тестів  Харківщина була лише у другій десятці.

Як підкреслила Юлія Світлична, запорукою подальших успіхів учнів Харківщини є суттєве покращення матеріальної бази закладів освіти.

«Сьогодні в області немає жодної школи, яка зустрічала б 1 вересня без капітального чи поточного ремонту. Покрівлі, нові вікна, харчоблоки, спортивні майданчики - все, що було заплановано, ми зробили», - підкреслила перший заступник керівника ХОДА.

Окремий напрямок роботи - енергомодернізація навчальних закладів. Це утеплення, встановлення нових систем опалення. Юлія Світлична зазначила, що за рівнем впровадження енергоефективних заходів галузь освіти - лідер в регіоні.

Крім того, велика увага приділяється оснащенню сучасною апаратурою кабінетів хімії, фізики, математики, географії. В цьому році, за словами першого заступника голови ХОДА, на оснащення шкіл було виділено майже у 6 разів більше коштів, ніж торік.

Говорячи про плани на наступний навчальний рік, Юлія Світлична зазначила, що серед головних завдань - подальший розвиток мережі ДНЗ, особливо - в сільських районах.

«В цьому році ми відкрили 11 нових дитячих садків та 23 групи у вже існуючих закладах. Збавляти темпи ми не збираємося», - підкреслила перший заступник керівника області.

Також вона зупинилася на питанні створення в регіоні мережі опорних шкіл з міцною матеріальною та науковою базою.

«Діти мають навчатися у комфортних умовах, використовуючи сучасне обладнання, отримувати реальну освіту», - наголосила Юлія Світлична.

Вона також зазначила, що створення системи конкурентоспроможної сільської освіти неможливе без безперебійного підвезення учнів до шкіл.

«Торік вперше за багато років ми закупили 15 шкільних автобусів. В цьому році плануємо закупити рекордну кількість автобусів - близько 40», - зазначила перший заступник голови ХОДА.

Крім того, одним із завдань, які ставить обласне керівництво у сфері освіти, є створення тісних зв’язків між загальною і вищою освітою - між окремими школами та вишами. Реалізацією задачі займатиметься Харківський університетський консорціум. В рамках цього проекту учнів шкіл залучатимуть, зокрема, до роботи науково-виробничих кластерів тощо.

В ході конференції Юлія Світлична нагородила найкращих працівників освітньої сфери Харківщини почесними відзнаками обласної адміністрації.

Як зазначив за підсумками конференції Перший заступник міністра науки і освіти України Володимир Ковтунець, на сьогодні Харківська область є лідером в освітній сфері.

«Харків залишається центром вищої освіти. А високий рівень середньої освіти в цьому році врятував ваші університети. Адже багато регіонів, де результати ЗНО нижчі за середні показники, суттєво втратили державне замовлення. На Харківщині ж воно навпаки збільшилося - це великий плюс», - підкреслив заступник міністра.

Більше фото