Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За рік на Харківщині створено 207 ОСББ

За рік на Харківщині створено 207 ОСББ

За час дії Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» в регіоні створено 20% від загальної кількості ОСББ.

«З 1 липня минулого по 1 липня цього року в області зареєстровано 207 нових ОСББ. Всього в регіоні налічується 1008 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Тобто, за останній рік було створено 20% від загальної кількості об'єднань», - підкреслив директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк.

За даними департаменту, співвласники ще близько 14 тис. багатоквартирних будинків в області не об'єдналися в ОСББ і не обрали собі управителів. Фахівці нагадують, що згідно зі статтею 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» для таких будинків з 1 липня цього року управителя повинні призначити виконавчі комітети органів місцевого самоврядування за підсумком конкурсу.

З 5 липня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до статті 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку». Начальник управління реформування інфраструктури та економаналізу Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Наталія Горбаненко звертає увагу на основні моменти змін. Так, за її словами, представники органів місцевого управління з 12 липня отримали Порядок проведення конкурсу з призначенням управителя багатоквартирного будинку.

«Сама процедура призначення управителя, згідно з порядком, в середньому займає два місяці. Важливо відзначити, що в цей період - до закінчення конкурсу і призначення управителя, -послуги з утримання будинків зобов'язані надавати організації, які раніше обслуговували будинки - так звані ЖЕКи», - зазначила Наталія Горбаненко.

Вона також підкреслила, що нововведення містять норму, якою передбачено можливість розірвання мешканцями договору з управителем (в разі прийняття рішення про створення ОСББ або вибору іншого управителя) з повідомленням його за два місяці. Попередня редакція закону визначала термін дії договору - 1 рік - без можливості його розірвання протягом цього терміну.

Довідка. Порядок проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку затверджений наказом Мінрегіону України від 13.06.2016 № 150, зареєстрований в Мін'юсті України 24.06.2016 за № 893/29023. З текстом документу можна ознайомитися тут.