Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На прийом до Михайла Черняка звернулися пенсіонери-переселенці

На прийом до Михайла Черняка звернулися пенсіонери-переселенці

25 травня заступник голови ХОДА провів особистий прийом громадян.

Мешканці Харківської області, які прийшли на прийом, порушували питання надання матеріальної допомоги, медикаментів, а також сприяння в працевлаштуванні.

Так, до Михайла Черняка звернулася ініціативна група із захисту конституційних прав чорнобильців на чолі з Володимиром Білоєнком.

«Не дивлячись на те, що з дня трагедії вже минуло 30 років, на жаль, багато ліквідаторів стикаються з проблемою порушення прав на належне пенсійне забезпечення чорнобильців та членів їх сімей. В основному, проблеми є через відсутність документів, що підтверджують їх участь у ліквідації аварії», - зазначив Володимир Білоєнко.

За його словами, багато учасників ліквідації наслідків на ЧАЕС в 1986-1990 роках отримали в той час довідки з неточними даними або ж залишилися й зовсім без підтверджуючих документів.

«Є випадки, коли архів через радіоактивність документів просто знищувався, тому сьогодні багато чорнобильців не можуть оформити належну їм пенсію. На нашу думку, офіційним підтвердженням участі в ліквідації аварії може бути навіть картка обліку індивідуальних доз», - розповів Володимир Білоєнко.

Для вирішення актуальних проблем чорнобильців громадські активісти запропонували за участю ХОДА створити міжвідомчу комісію зі спірних питань правового становища чорнобильців.

Михайло Черняк відзначив, що ця проблема має загальний характер.

«Це - загальнодержавна проблема. Вважаю, що ми обов'язково повинні стати на позицію ініціаторів вирішення цього питання для категорії громадян, які є ліквідаторами, але не можуть підтвердити свій статус. Давайте детально відпрацюємо проблему і винесемо її в публічну площину», - підкреслив Михайло Черняк.

Заступник голови ХОДА пояснив, що ініціативу Харківської області необхідно буде направити до Кабінету Міністрів України, після чого депутати ВР зможуть підтримати зміни в законодавчій базі.

Також на прийом до Михайла Черняка звернулися тимчасово переміщені особи. Переселенка з Луганська розповіла, що живе в Харкові з 2014 року. За цей час жінка змінила місце проживання, переїхавши з одного району до іншого. З лютого поточного року жінці перестали виплачувати пенсію. За словами заявниці, в районному управлінні Пенсійного фонду послалися на відсутність печатки міграційної служби на довідці переселенця. Така ж проблема виникла і у пенсіонерки з Донецької області, яка нещодавно приїхала до Харкова.

Як пояснила заступник начальника управління пенсійного забезпечення ГУ Пенсійного фонду України в Харківській області Людмила Культурбаєва, така проблема дійсно існує. В основному, питання виникають, коли ТПО переїжджає з одного району до іншого і отримує нову довідку, є складнощі і у тих громадян, які приїхали з окупованої частини Донбасу недавно. Спеціаліст зазначила, що рішення проблеми вимагає внесення відповідних змін у постанову Кабінету Міністрів України N 509.

«У законодавстві відбулися зміни, але вони не були внесені до цієї постанови, тому виникла неузгодженість в діях служб», - пояснив Михайло Черняк.

За його словами, Кабінет Міністрів України вже на цьому тижні повинен надати алгоритм вирішення цього питання.

На прийом до Михайла Черняка зверталися й з проханнями про надання матеріальної допомоги на лікування. Мати 46-річної жінки розповіла про те, що дочці необхідна операція із заміни тазостегнового суглоба.

Директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан повідомив, що існує державна програма, згідно з якою пацієнтам повинна надаватися безкоштовна медична допомога.

«Напишіть заяву на протезування. Фахівці Харківської обласної клінічної лікарні викличуть вашу дочку на консультацію і включать її в реєстр. Імпланти мають надійти в область з липня», - зазначив Олександр Галацан.

Рішення проблем, з якими громадяни звернулися в ході прийому, Михайло Черняк взяв під особистий контроль. Також жителі Харківської області, в разі потреби, змогли отримати консультації керівників профільних департаментів ХОДА та фахівців обласного управління Пенсійного фонду.

Більше фото