Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Роз’яснення МОН щодо вступної кампанії-2016

Роз’яснення МОН щодо вступної кампанії-2016

Про цьогорічні нововведення розповіла на брифінгу перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун.

Вона повідомила, що вступна кампанія-2016 розпочнеться 11 липня, для вступу на бакалаврат прийом документів триватиме до 28 липня, кінцевий термін прийому документів на магістратуру вищі навчальні заклади визначатимуть окремо.

«В цьому році востаннє буде здійснюватися набір на освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста і спеціаліста, оскільки відповідно до нового закону ступінь «спеціаліст» буде замінено на ступінь «магістр». З наступного року бакалаври зможуть вступати тільки на магістерські програми підготовки», - зауважила перший заступник міністра.

Набір студентів до ВНЗ вперше здійснюватиметься за новим переліком галузей та спеціальностей. Інна Совсун зазначила, що це важливий етап у реформуванні системи вищої освіти, оскільки тепер навчання на бакалавраті носитиме більш широкий характер, і вже на магістратурі студенти будуть конкретніше визначати свій профіль. Це дозволить українським студентам бути більш мобільними відносно вимог ринку праці.

Абітурієнти, які на основі ЗНО вступатимуть на бакалаврат, будуть подавати заяви лише у електронній формі, що спростить процедуру вступу як для вступників, так і для приймальних комісій. Оригінали документів вступники подаватимуть вже після зарахування. Винятком будуть ті особи, які вступатимуть на основі вступних іспитів або за результатами співбесіди, оскільки такі випадки потребують підтвердження особи, тому такі особи подаватимуть документи у паперовій формі, повідомляють на урядовому порталі.

Інна Совсун зазначила, що відбулись зміни у конфігурації заяв абітурієнтів. Вступники зможуть подавати до 15 заяв на вступ, не встановлюється обмеження по кількості університетів, але є обмеження по кількості спеціальностей. Такі заходи покликані більше профілювати абітурієнта у виборі майбутньої професії.

Як повідомила перший заступник міністра, в цьому році вступники зможуть подавати тільки сертифікати ЗНО 2016 року, але завдяки проведеній міністерством роботі по стандартизації завдань і тестів вже у 2017 році абітурієнти зможуть використовувати сертифікати 2016 року. Прохідний бал вищі навчальні заклади встановлюватимуть самостійно. Скасовано позаконкурсний вступ, при цьому окремі категорії вступників матимуть можливість брати участь у конкурсі за результатами вступних іспитів: особи, які мають захворювання, що можуть бути перешкодою для проходження ЗНО, учасники АТО, а також діти-сироти. Громадяни, які проживають у Криму, матимуть право здобувати вищу освіту на конкурсних засадах в межах квот, які визначатимуться МОН. Також Верховною Радою України розглядається можливість надання абітурієнтам, котрі проживають на неконтрольованій території Донбасу, права вступу до ВНЗ, евакуйованих із зони АТО, на основі вступних іспитів.

Інна Совсун наголосила, що у зв’язку із демографічною ситуацією та скороченням кількості випускників шкіл буде зменшено обсяги державного замовлення.

«У пропозиціях, які МОН надало Міністерству економіки, передбачено скорочення державного замовлення на 10,8 відсотків, зокрема, на тих напрямках, де існує надлишок на ринку праці – в першу чергу, спеціальностях суспільно-політичного напрямку», - зазначила перший заступник міністра.

Нагадаємо, вже відбулося ЗНО з української мови та літератури, математики і історії України, ці ж предмети випускники шкіл здавали як Державну підсумкову атестацію. До 20 травня триває реєстрація на участь у додатковій сесії ЗНО для учасників АТО, осіб що проживають у тимчасово окупованому Криму та непідконтрольній українській владі території Донбасу.