Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині 220 тисяч гектарів площ засіяно ранніми зерновими та зернобобовими культурами

На Харківщині 220 тисяч гектарів площ засіяно ранніми зерновими та зернобобовими культурами

Про це під час засідання колегії Харківської обласної державної адміністрації повідомив заступник голови ХОДА Марк Беккер.

За його словами, Харківська область за площею посіву ранніх зернових культур посідає друге місце в Україні. Усього вже посіяно 629 тис. га ярих культур, що становить 53,4% від запланованого.

«23 райони області вже завершили посів ранніх зернових культур під урожай 2016 року. Найбільші площі засіяно в Лозівському районі – 18,6 тисяч гектарів, Сахновщинському, Близнюківському – більше 17 тисяч гектарів, а також Шевченківському та Великобурлуцькому. Основною культурою, яка може істотно збільшити валовий збір зерна, є кукурудза. Цього року прогнозується засіяти цією культурою 312 тисяч гектарів. Але, станом на 27 квітня, посіяно тільки на площі 104,9 тис. га, або 34% від запланованого», - зазначив Марк Беккер.

Щодо посівів гречки, то площі, зайняті під цю культуру на Харківщині, треба збільшити до 20 тис. га.

«Управлінням районних державних адміністрацій направлено рекомендації щодо розширення площ посівів гречки. При цьому звертаю вашу увагу, що в області є великі потужності з переробки гречки на крупу, Аграрний фонд в рамках форвардних закупівель планує здійснювати передоплату за договорами з розрахунку 15 тисяч гривень за тонну», – зазначив Марк Беккер.

Цього року в області заплановано суттєве розширення площ під цукровим буряком. На сьогодні цю культуру вже посіяно на площі 20,4 тис. га, що становить 87% до прогнозованої площі.

«Це вже на 5000 га (32%) більше, ніж у минулому році. При середньому врожаї не менше 350 центнерів буряка з 1 гектара ми маємо отримати 100-105 тисяч тонн цукру, що повністю відповідає потребам області», - повідомив заступник голови ХОДА.

На даний момент соняшник посіяний на площі 174,8 тис. га, що становить 45% до прогнозу. За розрахунками, аграрії області в поточному році засіють соняшником 387,6 тисяч гектарів, що становить майже 23 % в структурі посівних площ.

Марк Беккер відзначив, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження нормативів оптимального співвідношення культур у сівозмінах у різних природно-сільськогосподарських регіонах», ХОДА було розроблено рекомендації аграріям щодо перегляду структури посівних площ до збільшення площ гречки, кукурудзи, цукрового буряку за рахунок зменшення посівних площ соняшника. Тим не менш, 11 районів області істотно перевищують науково обґрунтовані норми посіву цієї культури. Окрім того, у структурі посівних площ по всіх категоріях господарств в поточному році площа пари складе 10% до площі ріллі.

«Керуючись досвідом минулих років, ми розуміємо, що ця площа може буде зайнята соняшником. Вважаю таку ситуацію неприпустимою і прошу голів районних адміністрацій провести роботу з керівниками господарств з метою зменшення площ соняшнику та їх розширення під кукурудзою та гречкою, а також кормовими культурами, які повинні повністю забезпечити потреби тваринництва в кормах», - порекомендував Марк Беккер.

Він також зазначив, що в області у доброму та задовільному стані знаходяться 50% посівів озимих культур, слабкі та зріджені - 43%, загинуло 7%.

«Найкраще збереглися посіви озимих культур в господарствах Борівського, Дворічанського, Ізюмського, Куп'янського та Шевченківського районів. Позитивним є факт 100-відсоткового підживлення озимих культур усіма господарствами області. Прогнозована площа пересіву загиблих озимих культур по всіх категоріях господарств складає 42,6 тис. га. Пересів загиблих озимих культур ярими культурами проведено на 37% площ, або 15,7 тисяч гектарів. Залишається пересіяти 25,9 тисяч гектарів, або 60% всієї площі загиблих озимих культур», - зазначив Марк Беккер.

Більше фото