Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Затверджено комплекс безпекових програм регіону

Затверджено комплекс безпекових програм регіону

Три програми, розроблені обласною державною адміністрацією, 14 квітня підтримали депутати облради.

Так, у ході засідання IV сесії обласної ради VII скликання було затверджено наступні документи:

- Програму територіальної оборони Харківської області на період 2016-2017 років;

- Програму протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2016 рік;

- Програму забезпечення публічної безпеки і порядку в Харківській області на період 2016-2017 років.

«Вперше подібні документи містять реальний комплекс заходів, і ми закладаємо реальне фінансування для їх реалізації», - підкреслив голова ХОДА Ігор Райнін.

Так, заходи Програми територіальної оборони планують профінансувати в обсязі майже 5,7 млн грн (з них - понад 3,5 млн в 2016 році). За рахунок цих коштів планується забезпечити функціонування загонів територіальної оборони області. Зокрема, привести до ладу приміщення для проведення занять з особовим складом загонів і полігони для навчань, забезпечити підрозділи тероборони формою та харчуванням. Профінансувати планують ремонти та технічне обслуговування техніки підрозділів і придбання паливно-мастильних матеріалів.

Програму протидії терористичній діяльності на території Харківської області ХОДА буде реалізовувати і фінансувати спільно з Управлінням СБУ в Харківській області. На реалізацію програми в 2016 році планують спрямувати 3 млн грн з обласного бюджету. За рахунок цих коштів планують профінансувати все необхідне для забезпечення роботи Антитерористичного центру при обласному управлінні СБУ.

Як повідомив начальник УСБУ в Харківській області Олександр Пивовар, протягом 2015 року управлінню з метою підвищення ефективності функціонування регіональної системи своєчасного виявлення, попередження та припинення можливих терористичних загроз з обласного бюджету було виділено понад 1,5 млн грн.

«На ці кошти було створено та введено в експлуатацію унікальний апаратно-програмний комплекс центру моніторингу безпеки, що включає систему цілодобового відеоспостереження за об’єктами критичної та транспортної інфраструктури, органів державної влади та місцевого самоврядування, місцями масового перебування громадян та іншими об’єктами можливих терористичних спрямувань в регіоні. В рамках системи задіяно понад 1000 відеокамер, інформацію з яких можна переглядати в реальному режимі часу та зберігати в архіві для подальшого аналізу. Досвід експлуатації зазначеного комплексу свідчить про його високу ефективність. Протягом 2015-2016 років управлінням СБУ в Харківській області розкрито 12 з 15 скоєних на території області протиправних проявів терористичного та диверсійного характеру. Попереджено скоєння 14 терористичних актів та диверсій, викрито 20 злочинних груп виконавців зазначених злочинів, до складу яких входило понад 60 осіб», - навів дані Олександр Пивовар.

Він підкреслив, що зазначений центр потребує подальшого вдосконалення та розширення своїх можливостей.

«Зокрема, фактичне використання комплексу виявило необхідність збільшення зон за допомогою додаткових відеокамер, підвищення роздільної здатності відеокамер на найбільш важливих ділянках, використання спеціалізованого інтелектуального програмного забезпечення. Вказані заходи потребують суттєвого збільшення обчислювальних можливостей апаратної частини комплексу. За оцінками фахівців, розвиток центру потребує додаткового фінансування у розмірі 3 млн грн», - пояснив начальник управління СБУ в Харківській області.

Програму забезпечення публічної безпеки і порядку в Харківській області на період 2016-2017 років було розроблено обласною адміністрацією з урахуванням досвіду європейських країн. У виконанні програми будуть задіяні всі органи влади та місцевого самоврядування та всі силові структури регіону.

«Заходи, передбачені програмою, спрямовані, в першу чергу, на забезпечення громадської безпеки в місцях масового перебування громадян - вокзалах, ринках, торговельних та розважальних центрах тощо, а також місцях масового відпочинку. Також особлива увага приділятиметься тим ділянкам автодоріг, де найчастіше відбуваються ДТП, наприклад, перехрестям. Програма передбачає, що в цих місцях буде встановлено системи відеонагляду, а також стаціонарні переговорні апарати термінового виклику спецслужб - підрозділів поліції, ДСНС, медичної допомоги, - пояснив директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Олексій Максимов. - Ці системи дозволять максимально оперативно розкривати злочини, оскільки камери фіксуватимуть злочинців».

Також планується закупити сучасні засоби зв’язку для нарядів патрульної служби поліції та Національної гвардії, які дозволять їм оперативно реагувати на повідомлення про правопорушення, і зміцнити матеріально-технічно базу підрозділів Національної поліції.

«Крім того, програмою заплановано багато превентивних заходів. Серед них - заклади, спрямовані на попередження підліткової злочинності. Йдеться про підвищення юридичної грамотності підлітків, проведення екскурсій та інших заходів, якими буде займатися Нацполіція. Також ми плануємо модернізувати центр психологічної реабілітації у дитячій колонії та багато інших заходів», - розповів Олексій Максимов.

На фінансування Програми забезпечення публічної безпеки і порядку у 2016 році передбачено спрямувати майже 8,5 млн грн.

«Я хочу відзначити, що при голосуванні за ці програми було 0 голосів проти і 0 тих, хто утримався, - підкреслив голова ХОДА Ігор Райнін. - Я думаю, це - чудовий приклад того, як ми спільно можемо працювати над питаннями безпеки регіону».

Більше фото