Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На ліки для людей з орфанними захворюваннями з обласного бюджету спрямують 5,5 млн грн

На ліки для людей з орфанними захворюваннями з обласного бюджету спрямують 5,5 млн грн

Рішення про виділення коштів прийняли в ході засідання IV сесії Харківської облради, внісши зміни до програми «Здоров'я Слобожанщини».

«Ці кошти будуть спрямовані на медикаменти та спеціальне дієтичне харчування для найбільш проблемних хворих, яким терміново потрібні ці ліки за життєвими показниками», - уточнив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан.

Він зазначив, що на ці цілі кошти в обласному бюджеті передбачаються вперше. Раніше гроші для лікування людей з рідкісними захворюваннями виділялися з державного бюджету. Але минулого року область не отримувала медикаментів за міністерськими програмами. А з 2016 року, згідно зі змінами в законодавстві, лікування орфанних хворих покладається також і на місцеві бюджети, які не мають можливості профінансувати його в повному обсязі.

«До переліку офанних включено 171 захворювання. У Харківській області станом на 1 січня 2016 року нараховується понад 34 тисяч таких хворих. За підрахунками фахівців, для повного забезпечення їх необхідними препаратами в 2016 році необхідно близько 400 млн грн, - розповів Олександр Галацан. - Навіть з урахуванням того, що в державному бюджеті для Харківської області в рамках всіх централізованих програм передбачено 175 млн грн, на медикаменти для орфанних хворих ми повинні знайти більш 300 млн грн. На жаль, це неможливо. Тому ми будемо виділяти кошти протягом року, за можливістю».

Так, вже на наступній сесії обласної ради на лікування людей з орфанними захворюваннями з обласного бюджету планують виділити ще 5 млн грн.

Крім того, рішенням сесії в проект програми «Здоров'я Слобожанщини» були включені заходи щодо поетапного створення єдиного медичного інформаційного простору.

«Одне з основних завдань цього простору - створення реєстрів пацієнтів, які страждають на різні хронічні захворювання, зокрема, на цукровий діабет», - пояснив директор Департаменту охорони здоров'я.

Фото сесії