Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині стартувала операція «Першоцвіт-2016»

На Харківщині стартувала операція «Першоцвіт-2016»

Щорічна традиційна акція триватиме з лютого до червня, повідомили в Державній екологічній інспекції у Харківській області.

«Акція проводиться з метою охорони рідкісних видів рослин, які занесено до Червоної книги України та інших природоохоронних списків. Традиційно в заході під керівництвом Держекоінспекції візьмуть участь співробітники Національної поліції, лісової охорони, представники центральних органів виконавчої влади, а також засобів масової інформації та громадськості», - розповіли екологи.

У Держекоінспекції попередили: за порушення Порядку придбання чи збуту рослин, які занесено до Червоної книги України, штрафуватимуть на суму від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 - 3655 грн). За порушення чи погіршення середовища зростання таких рослин, їх знищення або порушення умов вирощування у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, що призвело до їх загибелі та пошкодження, передбачено штрафи від 340 до 510 грн – для громадян та від 510 до 850 грн – для посадових осіб.

Екологи повідомили, що оперативну роботу буде зосереджено в місцях збору, транспортування та збуту рослин, на шляхах перевезення та в пунктах пропуску через державний кордон.

«Звертаємось до громадян з проханням відмовитись від збирання та придбання рослин, які занесено до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних осіб, які протиправно реалізовують першоцвіти. Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь. Давайте охороняти навколишнє природне середовище  разом» - закликають у Держекоінспекції.