Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Центр соціально-психологічної реабілітації дітей у Вільховатці буде збережено

Центр соціально-психологічної реабілітації дітей у Вільховатці буде збережено

Робота центру фінансуватиметься з обласного бюджету. Відповідне рішення прийняли депутати на пленарному засіданні III сесії обласної ради VII скликання.

Проект рішення розробила та подала на розгляд облради заступник голови ХОДА Юлія Світлична. З проханням врятувати установу до неї звернувся колектив центру.

«Основною метою діяльності Великобурлуцького районного центру соціально-психологічної реабілітації є соціальний захист дітей віком від 3 до 18 років, які опинилися в скрутних життєвих обставинах, батьки яких ухиляються від виконання батьківських повноважень, ведуть аморальний спосіб життя тощо. Іноді влаштування в цей заклад є єдиним шансом для порятунку дітей, - підкреслила, звертаючись до депутатів облради, Юлія Світлична. - Крім того, більшість вихованців закладу протягом року влаштовуються до прийомних сімей».

Заступник голови ХОДА уточнила, що на даний момент заклад розрахований на перебування 20 дітей, протягом 2015 року тут перебувало 55 осіб. Минулого року постало питання про неможливість фінансування центру за рахунок бюджету Великобурлуцького району, адже в комунальному закладі перебувають вихованці з декількох районів Харківської області. Мова йшла про повну ліквідацію закладу.

«Відповідно до змін Бюджетного кодексу України, якщо менше 70 % дітей, які перебувають у закладі, припадає на територію відповідного міста чи району, то відповідний заклад має фінансуватися за рахунок коштів обласного бюджету, - пояснила Юлія Світлична. - У Великобурлуцькому центрі соціально-психологічної реабілітації дітей протягом 2015 року, крім дітей з цього району, перебували діти з Дворічанського, Вовчанського, Печенізького та Шевченківського районів. Співвідношення таке: 53 дітей Великобурлуцького району та 47 % дітей із інших районів. Зазначене співвідношення надає підстави для фінансування закладу виключно за рахунок коштів обласного бюджету».

Тепер, у відповідності до рішення обласної ради, КЗ «Великобурлуцький районний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» перейде з власності громади району до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області. Відповідно, фінансуватися центр буде з обласного бюджету.

«Харківська обласна державна адміністрація вже підтримала клопотання щодо виділення з обласного бюджету коштів на фінансування цього центру в 2016 році», - повідомила заступник голови облдержадміністрації.

Більше фото