Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Рівень захворюваності на грип на Харківщині не перевищує епідеміологічного порогу

Рівень захворюваності на грип на Харківщині не перевищує епідеміологічного порогу

Про це 18 січня повідомив заступник голови ХОДА Михайло Черняк під час прес-конференції, присвяченої епідеміологічній ситуації в області.

За інформацією Михайла Черняка, наразі ситуація щодо захворюваності в регіоні відповідає середньосезонним показникам.

«Випадки захворювань на грип, у тому числі - Н1N1, є, але епідеміологічний поріг не перевищено, показники відповідають середньосезонній нормі для Харківської області. Ситуація абсолютно контрольована», - підкреслив Михайло Черняк.

Так, епідпоріг для Харківської області становить 35,7 випадків на 10 тис. населення. На сьогоднішній день захворюваність в середньому по Харківщині складає 24,2 на 10 тисяч.

Невелике перевищення епідпорогу спостерігається в декількох районах: у Вовчанському районі захворюваність склала 43,2 випадки на 10 тис. населення, в Ізюмі та Ізюмському районі - близько 50. Наблизився до епідпорогу Барвінківський район - 33 випадки на 10 тис. населення.

У цих районах вживаються відповідні заходи реагування: в Ізюмському закрито 25 закладів освіти, у тому числі - 9 шкіл і 10 дитячих садків, у Вовчанському закритий Петропавлівський НВК. Крім того, 3 дитячих садка закрито у Нововодолазькому районі. Рішення щодо закриття установ приймають місцеві органи влади - за клопотанням підрозділів санітарно-епідеміологічної служби.

Михайло Черняк також зазначив, що медичні заклади області в повному обсязі забезпечені медикаментами, необхідними для лікування грипу та ГРВІ. У тому числі, в області є резерв препарату «Таміфлю», який призначається при ускладнених формах грипу Н1N1.

За інформацією, озвученою під час прес-конференції директором Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександром Галацаном, станом на понеділок кількість смертельних випадків, викликаних грипом, не змінилася в порівнянні з даними минулого тижня - в області зафіксовано 5 смертей.

«Це чоловіки старше 45 років, всі вони мали супутні захворювання легенів і бронхів - астму, хронічний бронхіт, туберкульоз. Але головна проблема в тому, що вони звернулися за лікарською допомогою на 8-10 день хвороби. Через невчасно призначене лікування вони померли від ускладнень грипу - двосторонньої пневмонії з незворотними змінами легеневої тканини», - зазначив Олександр Галацан, підкресливши, що правильне лікування, своєчасно призначене лікарем, практично повністю гарантує одужання.

За словами директора Департаменту охорони здоров'я, всього в цьому сезоні в Харківській області зафіксовано близько 15 тис. захворювань різними формами грипу та ГРВІ. У 30 випадках лабораторні дослідження підтвердили, що причиною хвороби є вірус грипу Н1N1.

«Це близько 3% випадків захворюваності. У більшості випадків, близько 40%, захворювання викликає вірус грипу Н3N2 - традиційний для східної України. Решта випадків викликані аденовірусами та іншими збудниками, які викликають підвищення температури, простудний фон - типову картину ГРВЗ», - розповів Олександр Галацан.

Він також зазначив, що дієвим заходом профілактики грипу є вакцинація.

«Вакцин проти вірусу грипу Н1N1 на сьогоднішній день в Україні немає. Тим не менш, вакцинація проти інших видів вірусу підсилює колективний імунітет - а це дуже потужний інструмент, який зміцнює опірність популяції вірусам в цілому, - підкреслив директор Департаменту охорони здоров'я. - Вакцин в аптеках на сьогодні досить, і якщо у громадян є така можливість - краще провести вакцинацію».
 

Більше фото