Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Лікарні області забезпечені препаратами для діагностування та лікування каліфорнійського грипу

Лікарні області забезпечені препаратами для діагностування та лікування каліфорнійського грипу

Про це повідомила заступник директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА Галина Сіроштан.

Наразі говорити про епідемію грипу в Харківській області немає підстав, проте всі медичні заклади регіону готові до роботи в умовах підвищення рівня захворюваності населення на ГРВІ.

«Департаментом охорони здоров’я ХОДА було видано наказ, у якому чітко розписано дії медичних працівників в разі виникнення перших випадків захворювання на грип і гострі респіраторні захворювання, проведено низку навчань з медичними працівниками, чітко оговорені обов’язки сімейних лікарів, лікарів стаціонарів, терапевтичних відділень і т.д. Через зростання кількості викликів екстреної медичної допомоги було введено додатково 20 бригад, які дозволили зменшити навантаження», - пояснила Галина Сіроштан.

Вона зазначила, що з початку появи в Україні каліфорнійського грипу медики використовують у схемах лікування пацієнтів лікарський препарат «Таміфлю».

«На сьогоднішній день медичні заклади області забезпечені «Таміфлю», який призначається, відповідно до чинних рекомендацій, тільки хворим з тяжким перебігом хвороби. Ми отримали 100 упаковок від Міністерства охорони здоров’я України. Також ХОДА було виділено кошти на обласні інфекційні лікарні, а це 300 тис. грн, для закупівлі реактивів і лікарських засобів», - відзначила заступник директора департаменту.

Вона також підкреслила, що в області є всі можливості для проведення діагностики «свинячого» грипу та ідентифікації за типами грипу. Наразі вірус типу А/H1N1 (або «свинячий» грип) було підтверджено в 25 хворих у Харківській області.

«На жаль, ми маємо на сьогодні летальні випадки від вірусу грипу А/H1N1. Це чоловіки від 41 до 48 років. З 5 померлих - 3 мешканці Харкова і 2 - області (Сахновщинський і Великобурлуцький райони), - розповіла Галина Сіроштан. – Хворі звернулися за допомогою запізно - на 5-9 дні захворювання, коли виникли ускладнення».

За даними Департаменту охорони здоров’я ХОДА, на сьогодні в реанімації обласної інфекційної лікарні знаходяться 6 пацієнтів з середнім та важким перебігом хвороби.

Медики попереджають, що в групі ризику захворювання на грип і гострі респіраторні захворювання знаходяться люди старші за 60 років, вагітні жінки, пацієнти із захворюваннями серцево-судинної та дихальної систем і хворі на цукровий діабет. Саме тому, за повідомленням Галини Сіроштан, наказом Департаменту охорони здоров'я ХОДА міський пологовий будинок №2 був перепрофільований для госпіталізації вагітних з ГРЗ. Найбільш важких вагітних пацієнток госпіталізують до обласної інфекційної клінічної лікарні. Зокрема, з початку року до закладів охорони здоров’я звернулися 48 вагітних. У 13 з них було ускладнення грипу і ГРЗ у вигляді пневмонії. На даний час в закладах охорони здоров’я знаходяться 22 хворих на грип вагітних.

«Для грипоподібних захворювань характерні підвищення температури вище 38 градусів, кашель, нежить, болі в горлі, може бути утруднене дихання, слабкість, болі в м’язах і суглобах. Ми рекомендуємо людям не займатися самолікуванням і, у разі виникнення симптомів грипоподібного захворювання, в обов’язковому порядку викликати сімейного лікаря чи дільничного терапевта», - зазначила Галина Сіроштан.