Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В модернізацію освітлення соцустанов Харківщини планують інвестувати близько 200 млн грн

В модернізацію освітлення соцустанов Харківщини планують інвестувати близько 200 млн грн

Модернізуватимуть системи освітлення в бюджетних установах згідно із законом про енергосервісні договори, розробка методології якого вийшла на завершальну стадію.

Як розповів начальник Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький, закон про енергосервісні договори був прийнятий у 2015 році, але механізм його виконання не було сформовано. Наразі процес розробки методології перебуває на завершальній стадії.

«Зокрема, з 2016 року для оплати бюджетних зобов’язань за енергосервісним договором вводиться новий код економічної класифікації видатків бюджету - 2276 «Оплата енергосервісу». Про це йдеться у наказі Мінфіну від 06.11.2015 р. № 996 «Про внесення зміни до економічної класифікації видатків бюджету», який набрав чинності з 1 січня 2016 року, - зазначив Олексій Белоцький. - Відтепер бюджетні установи зможуть формувати видатки з врахуванням витрат за укладеними енергосервісними договорами. Це ще один крок до створення необхідної правової бази для запровадження механізму енергосервісу у бюджетній сфері».

За поясненнями начальника управління ПЕК, механізм енергосервісу передбачає впровадження енергоефективних технологій на об’єктах бюджетної сфери за рахунок залучення інвестицій.

«Сьогодні ми активно вивчаємо всі можливості економії енергоресурсів. Застосування сучасних систем освітлення - одна з них. Використання світлодіодних ламп, світильників дозволить економити до 70% електроенергії. Частина зекономлених бюджетами коштів повертатиметься інвесторам. Строк окупності таких проектів для інвесторів становитиме 2-3 роки, після чого обладнання буде передаватися на баланс бюджетної установи», - розповів Олексій Белоцький.

Наразі Харківська обласна адміністрація вже розробляє низку проектів, які планується реалізувати завдяки енергосервісним договорам.

«Ще восени було підписано меморандум між обласною державною адміністрацією та інвестиційною компанією «Ефективні енергетичні технології» щодо співробітництва у сфері енергоефективних світлодіодних технологій. Йдеться про залучення близько 200 млн грн на встановлення сучасного освітлення в установах соціальної сфери регіону: закладах освіти, охорони здоров’я, інтернатах, пансіонатах області», - повідомив начальник управління ПЕК.

Крім того, за словами Олексія Белоцького, багато інвесторів бажають впроваджувати світлодіодні технології на Харківщині. Зокрема, ведуться переговори з компаніями «Максус», «СУ-24» та інш.

«Ми готуємо проекти, не чекаючи, коли вся нормативна база стосовно механізму енергосервісу буде врегульована. Орієнтовно це станеться в лютому-березні цього року, і ми зможемо одразу почати працювати за цією схемою», - зазначив Олексій Белоцький.