Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харкові обговорять феномен «Чорного квадрату»

В Харкові обговорять феномен «Чорного квадрату»

Захід присвячений 100-річчю створення картини Казимиром Малевичем.

21 грудня о 16:00 у Харківському художньому музеї відбудеться круглий стіл, присвячений знаковій події – появі у візуальному просторі вітчизняного образотворчого мистецтва картини Казимира Малевича «Чорний квадрат».  

Ініціатива музею має вагомі підстави. Відомо, що Малевич зростав на Слобожанщині. Син  управителя цукрового заводу П. Харитоненка в с. Пархомівка (тепер - Краснокутський район Харківської області), він навчався у Пархомівському сільськогосподарському училищі. В Білопіллі, на хуторі Вовчику, Конотопі (тепер - Сумська область), де згодом мешкала родина, Малевич отримав перший досвід  малювання, про що залишив надзвичайно образні літературні спогади. У фондах Пархомівського художнього музею ім. П.Ф. Луньова (автономний відділ Харківського художнього музею) зберігається датована саме 1915 роком акварельна композиція К. Малевича «Супрематизм. 65», яку в день проведення круглого столу буде представлено у форматі «виставки однієї картини».

Довідка. 19 грудня 1915 року в Петербурзі, в  художньому бюро Н.Є. Добичиної на Марсовому полі відкрилась виставка «0.10», де «Чорний квадрат» було представлено в числі 39 новаторських творів засновника супрематизму та робіт інших художників - авангардистів.