Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Кількість пунктів прийому відпрацьованих батарейок у Харкові за рік збільшилася на третину

Кількість пунктів прийому відпрацьованих батарейок у Харкові за рік збільшилася на третину

Про це повідомили в Департаменті екології та природних ресурсів ХОДА.

За інформацією директора департаменту Андрія Тимчука, тільки за цей рік у Харкові кількість пунктів прийому відпрацьованих батарейок збільшилася більш ніж на 30%.

«Зараз у місті більше 90 точок прийому - це, в основному, торгові мережі, інтернет-магазини, автозаправки, офісні приміщення. До слова, збором батарейок, що відслужили своє, займаються і звичайні харків'яни. Так, завдяки волонтерам, контейнери розміщені в під'їздах багатьох житлових багатоповерхівок в районі Нових домів», - зазначив Андрій Тимчук.

Скільки пунктів прийому працює в області, сказати точно неможливо, оскільки цей вид діяльності не потребує ліцензування. У районах найохочіше контейнери розміщують автозаправні станції.

За словами Андрія Тимчука, активну роль у зборі відпрацьованих батарейок грає студентська ініціатива. Контейнери для збору розміщені в більшості харківських вишів. У Департаменті екології та природних ресурсів ХОДА ставлять у приклад активістів з Харківського національного автомобільно-дорожнього університету, які з початку року зібрали 80 кг використаних батарейок і вже передали їх на утилізацію.

Також у департаменті підкреслили, що екологи області всіляко підтримують громадські ініціативи щодо впровадження системи збору відпрацьованих хімічних елементів живлення, але припускають, що підвищений інтерес до цієї теми з'явився після розміщення в соціальних мережах інтерактивної карти з адресами пунктів прийому.

«Останнім часом значно збільшилась кількість дзвінків громадян. В основному, цікавляться, куди можна здавати використані батарейки, чи дійсно вони підуть на переробку, а не опиняться на сміттєзвалищі. Після деталізації інформації дані з переліком пунктів прийому ми розмістимо також на сайті департаменту», - підкреслили в Департаменті екології та природних ресурсів ХОДА.

Нагадаємо, викинута на звалище батарейка істотно забруднює навколишнє середовище: в елементах живлення містяться важкі метали - в основному, цинк, а також, залежно від виду батарейок, - або луг, або солі соляної кислоти. Усі ці хімічні елементи у разі невідповідної переробки батарейок виявляються в ґрунті та ґрунтових водах.

Екологи відзначають, що єдине в Україні підприємство з утилізації відпрацьованих батарейок - це львівське ДП «Аргентум». Воно утилізує зібрані у громадян відпрацьовані хімічні елементи живлення безкоштовно.