Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В модернізацію освітлення Харківщини інвестують більше 200 млн грн

В модернізацію освітлення Харківщини інвестують більше 200 млн грн

Про проекти, направлені на підвищення енергоефективності, розповів заступник голови обласної державної адміністрації Євгеній Шахненко.

«Ми активно вивчаємо всі можливості економії енергоресурсів. Так, на днях Харківська обласна адміністрація та інвестиційна компанія «Ефективні енергетичні технології» підписали меморандум про співробітництво у сфері енергоефективних світлодіодних технологій. Ми домовилися з іноземними інвесторами про залучення близько 200 млн грн на впровадження в області світлодіодних технологій, - повідомив Євгеній Шахненко. - Йдеться про встановлення сучасного освітлення в установах соціальної сфери: закладах освіти, охорони здоров’я, інтернатах, пансіонатах області. Використання світлодіодних ламп, світильників дозволить економити до 60% електроенергії».

За словами заступника голови ХОДА, проект впроваджуватиметься відповідно до закону  ЕСКО про енергосервісні договори. Строк окупності такого проекту для інвестора становить 2-3 роки, після чого обладнання повністю передається на баланс підприємства.

«Наразі розробляється методологія закону, і реалізувати проект ми зможемо, коли цей процес буде завершено: орієнтовно у березні 2016 року», - уточнив Євгеній Шахненко.

За його словами, є ціла низка інвесторів, які бажають впроваджувати світлодіодні технології на Харківщині. Наприклад, ведуться переговори з компанією «Максус» щодо встановлення світлодіодного освітлення з можливою сумою інвестицій близько 10 млн грн.

Крім того, в області працюють над підвищенням ефективності використання опалювальних котлів. Так, спільно з науково-виробничим підприємством «Оріон» розробляється проект по впровадженню на котельному обладнанні систем енергоефективних магнітних технологій, що дозволяють підвищити тепловий ККД котла. Магнітний резонатор, який встановлюватиметься на котлі, змінюватиме структуру води, в результаті чого на обладнанні не буде утворюватися накип. Завдяки цьому система опалення працюватиме набагато ефективніше, це дозволить економити. Сфера використання таких пристроїв не обмежена, але, в першу чергу, за словами Євгенія Шахненка, планується застосовувати їх на котлах у закладах соціальної сфери.

Також сьогодні розробляється проект із встановлення індивідуальних теплових пунктів на комунальних і соціальних об'єктах, що дозволить зекономити до 25% на витрати за постачання тепла.

«В наступному році за рахунок бюджетних коштів ми плануємо встановити близько 30 ІТП на котельних закладів соціальної сфери. Але ми розраховуємо встановити набагато більше пунктів, залучивши кошти інвесторів на умовах енергосервісних договорів», - зазначив заступник голови ХОДА.