Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область долучилась до системи електронних закупівель

Харківська область долучилась до системи електронних закупівель

Семінар для всіх, хто працюватиме в системі, пройшов 12 листопада за підтримки ХОДА, Мінекономрозвитку та Проекту технічної допомоги ЄС «Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС».

Як зазначив заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Олександр Лукашов, Харківська область почала вивчати тему переходу на електронні закупівлі вже досить давно.

«Консультації щодо електронних закупівель вперше ми розпочали з посольством США. Виявилося, що з юридичної точки зору державним установам проводити закупівлі було складно. Але сьогодні, після відповідного розпорядження голови обладміністрації Ігоря Райніна, яке було підписано 30 жовтня, департаменти облдержадміністрації приєдналися до пілотного проекту запровадження системи електронних закупівель на базі системи РrоZorrо», - повідомив Олександр Лукашов.

За його даними, також зараз готується звернення до Харківської обласної ради щодо запрошення до роботи в системі РrоZorrо комунальних підприємств. Економія від переходу на електронну систему закупівель складає від 10 до 20% в порівнянні з так званими паперовими тендерами. Крім того, за його словами, прозорість електронної системи - це кращий захист від проявів корупції в цій сфері.

«До кінця року ми попрацюємо в пілотному режимі. Сподіваємось, що з 2016 року буде врегульована законодавча база щодо проведення електронних тендерів», - висловив думку заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА.

Представник Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Юрій Бугай зауважив, що найближчим часом проект Закону України «Про публічні закупівлі» буде подано на розгляд Верховної Ради України. Законопроект передбачатиме поступовий перехід на використання електронної системи для здійснення державних закупівель.

«Проект закону знаходиться на стадії громадського обговорення. Будь ласка, бажаючі внести свої пропозиції можуть це зробити на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України», - запропонував присутнім взяти участь в розробці законопроекту Юрій Бугай.

Крім того, на семінарі говорили про особливості електронних закупівель в країнах ЄС, про те, що передбачає угода про асоціацію між ЄС та Україною у сфері державних закупівель. Також на заході презентували приватні майданчики, що працюють в системі РrоZorrо.