Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Чугуєві вшанували пам’ять військових пілотів-учасників АТО

У Чугуєві вшанували пам’ять військових пілотів-учасників АТО

На кращих авіаційних традиціях сьогодні вчаться курсанти-льотчики.

У Чугуєві сотні колишніх, діючих та майбутніх військових льотчиків, військовослужбовців Збройних Сил і Національної гвардії України взяли участь в урочистостях з нагоди 85-ї річниці з дня заснування 9-ї військової школи льотчиків та льотчиків-спостерігачів, правонаступником якої став Харківський університет Повітряних Сил Імені Івана Кожедуба (ХУПС).

Урочистості розпочалися із закладки на території навчально-авіаційної бригади Повітряних Сил Збройних Сил України каменя на місці встановлення пам’ятника випускникам ХУПС, які поклали життя за незалежність Українського народу в 2014-2015 роках.

«Бути льотчиком – це дуже складна і відповідальна робота. Я, як піхотний офіцер, завжди поважав військових авіаторів. Адже, успіх на суходолі часто-густо залежить від підтримки з повітря. На жаль, декілька випускників ХУПС ціною власного життя сповна виконали свій обов’язок на Донбасі. Їх імена ми не забудемо ніколи… Герої не вмирають, вони навіки залишаться в пам’яті Українських поколінь. Внесок «кожедубвців» у відновлення миру - неоцінимий», - зауважив заступник міністра оборони України – керівник апарату генерал-лейтенант Олександр Дублян.

Після відкриття пам’ятного каменя над присутніми пролетіли два військових літаки типу Л-39 «Альбатрос». У такий спосіб офіцери-льотчики військового університету вшанували героїзм і самовідданість своїх бойових товаришів.

Командування навчально-авіаційної бригади запросило усіх почесних гостей та ветеранів видового вишу на військовий аеродром для ознайомлення з авіаційною технікою і сучасними засобами протиповітряної оборони.

«На нашій злітній смузі путівку у небо отримали маршал авіації Іван Кожедуб, Герої України: Леонід Каденюк, Надія Савченко, Олександр Майборода, Костянтин Могілко та багато інших. Також оновам пілотування у нас вчилися 17 космонавтів. На кращих авіаційних традиціях нині вчаться курсанти-льотчики», - розповів в ході екскурсії командир навчально-авіаційної бригади полковник Геннадій Дубовик.

По завершенню урочистостей гості змогли побувати на тренажерних комплексах та у спеціальних класах військової частини, а також оцінити на смак харчову норму українських пілотів.

Довідка. Історія Харківського університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба починається з 12 листопада 1930 року, коли був виданий наказ про створення 9-ї військової школи льотчиків та льотчиків-спостерігачів у Чугуєві.

Університет став правонаступником 2 військових академій та 9 вищих військових училищ. За всю свою історію ХУПС випустив близько 130 тисяч фахівців, серед яких - громадяни 18 закордонних країн.

ХУПС здійснює освітню діяльність з підготовки військових льотчиків, штурманів, фахівців з бойового управління авіацією, зенітних ракетних військ, радіотехнічних військ, інженерно-авіаційного забезпечення, автоматизованих систем управління та наземного забезпечення польотів авіації, комп’ютерних наук і інформаційних технологій, метрології, енергетики  та ін.  Для забезпечення високого рівня підготовки курсантів, студентів та сержантських кадрів університет має 9 факультетів за профілями навчання, майже 40 кафедр, військовий коледж сержантського складу, науковий центр, центр мовної підготовки, центр імітаційного моделювання, інформаційно-обчислювальний центр та інші навчальні і наукові підрозділи.