Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області планують зробити щеплення від грипу більш ніж 60 тисячам осіб

В області планують зробити щеплення від грипу більш ніж 60 тисячам осіб

Профілактичні заходи, які приймаються в регіоні перед початком періоду підвищеної захворюваності, стали темою обговорення на черговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та НС ХОДА.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я – начальник управління медичної та фармацевтичної діяльності ХОДА Галина Сіроштан повідомила: в області були проведені необхідні заходи щодо профілактики та боротьби з грипом та гострими респіраторними захворюваннями в епідсезон 2015-2016 років.

Зокрема, передбачена необхідна кількість ліжок в Обласній клінічній інфекційній лікарні, інфекційних та терапевтичних відділеннях ЦРЛ в міжепідеміологічний та епідеміологічний періоди. 

«Як свідчить досвід нашої роботи, з поширенням цих інфекцій, госпіталізації підлягає 1 % дорослих та 2,5 % хворих дітей. Проведені заходи дозволять нам провести лікувально-профілактичну роботу в повному обсязі», - відзначила Галина Сіроштан.

Найбільш ефективним контрольованим заходом профілактики грипу, на переконання фахівців, є вчасне та правильне застосування вакцини проти грипу, що може захистити 80-90% щеплених. До того ж витрати на щеплення у 10 разів менші за витрати на лікування.

«Усього в області заплановано зробити щеплення більш ніж 61 тисячі осіб, що становить 2,3% населення регіону. Серед них – особи з груп епідемічного ризику, у тому числі майже 9 тисяч медичних працівників, - зазначила Галина Сіроштан. - На даний момент закінчено щеплення медичних працівників у Обласній дитячій клінічній інфекційній лікарні та розпочато в районах області».

Як зауважила в. о. начальника Головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби в Харківській області Ірина Зубкова, епідеміологічна картина в цьому сезоні може бути неспокійною через нестабільну соціально-економічну ситуацію в країні та збільшені міграційні процеси. Проте фахівець запевнила, що до більшості штамів вірусу грипу у населення є імунна пам'ять, що дозволить людям уникнути цього захворювання.