Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

6 гуртожитків для переселенців можуть відремонтувати за рахунок кредиту Європейського Інвестиційного банку

6 гуртожитків для переселенців можуть відремонтувати за рахунок кредиту Європейського Інвестиційного банку

Про це повідомив заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко.

За його інформацією, спеціалістами обласної адміністрації проведено інвентаризацію гуртожитків та об’єктів житлового призначення, які на сьогоднішній час не експлуатуються. У результаті визначено 36 об’єктів, які можливо відремонтувати для забезпечення житлом тимчасово переміщених осіб.

«Крім того, до Мінрегіону направлені пропозиції по шести гуртожитках, що знаходяться в  різних районах Харківської області, щодо можливості їх участі у кредитній програмі Європейського Інвестиційного Банку «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України». Також були встановлені види робіт, які необхідно виконати при реконструкції об’єктів, складений технічний звіт стану будівель і інженерних комунікацій, виконані проектні пропозиції, та визначено орієнтовну вартість поновлення одного гуртожитку», - зазначив Євгеній Шахненко.

Крім того, за інформацією заступника голови ХОДА, обласна державна адміністрація плідно співпрацює з міжнародними організаціями щодо вирішення проблем переселенців. Зокрема у травні 2015 року проведено робочу зустріч з представниками Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

15-16 жовтня 2015 року у Харкові фахівці Департаменту містобудування та архітектури ХОДА прийняли участь у круглому столі «Прогалини та правові проблеми в сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб та постраждалого від конфлікту населення». Захід був  організований представниками Норвезької ради у справах біженців, УВКБ ООН, місцевих адміністрацій в Луганській, Харківській та Донецькій областях, міжнародних гуманітарних та місцевих громадських організацій.

У ході круглого стола були сформовані три робочі групи, які підготували  пропозиції за результатами розгляду питань, що виникають в процесі реалізації програми «Інформування, консультування, правова допомога». Серед них пропозиції щодо  вирішення питань стосовно:

- механізму реалізації права внутрішньо переміщених осіб на забезпечення тимчасового безоплатного проживання, передбаченого частиною 1 статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»;

- відсутності у чинному законодавстві положень що регулюють порядок проживання в гуртожитках ВПО;

- відсутності механізму формування програм пільгового іпотечного кредитування для ВПО;

- відсутності державних регіональних програм з будівництва, реконструкції, відновлення, переобладнання комунального житлового фонду.

Також обговорили проблемні аспекти надання безоплатного соціального житла ВПО в місцях тимчасового або постійного проживання.