Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Реконструкція очисних споруд посприяє покращенню екологічного стану річки Сіверський Донець

Реконструкція очисних споруд посприяє покращенню екологічного стану річки Сіверський Донець

Як повідомив заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко, наразі реконструкція проводиться за кошти Державного та Обласного фондів навколишнього природного середовища.

За інформацією Євгенія Шахненка, загальний обсяг фінансування робіт з реконструкції очисних споруд, каналізації Малоданилівської селищної ради Дергачівського району області становить 21 млн 992 тис. 988 грн.

«Провівши аналіз показників за літній період, можна зробити висновок, що забруднення річки Сіверський Донець відбувається через надходження до її басейну неочищених та недостатньо очищених стічних вод від незадовільно працюючих очисних споруд, - зазначив заступник голови ХОДА. - Реконструкція, що проводиться за кошти Державного та Обласного фондів навколишнього природного середовища, дозволить вже в 2016 році покращити екологічний стан річки».

Так, за даними досліджень, в річці відмічається збільшення показників по марганцю (на вхідному створі – 2,87 гранично допустимих концентрацій (ГДК), на заключному – 6,37 ГДК), хрому шестивалентному (2,00 та 4,67 ГДК відповідно), цинку (на вхідному створі не спостерігалось перевищень ГДК, на заключному створі – 2,1 ГДК), сульфатах (1,24 та 2,91 ГДК відповідно), міді (2,33 та 2,70 ГДК відповідно).

В той же час зменшилися показники в заключному створі по залізу загальному та нікелю.

Не спостерігалось перевищення ГДК в річці Сіверський Донець по азоту амонійному, нафтопродуктах, цинку та синтетичних ПАВ.