Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські фармвиробники зменшать ціни на найбільш затребувані ліки

Харківські фармвиробники зменшать ціни на найбільш затребувані ліки

Відповідний Меморандум про співпрацю між обласною адміністрацією та виробниками лікарських засобів був підписаний 15 жовтня.

Меморандум підписали в ході «круглого столу» за участю фармацевтичних виробників Харківської області.

Як зазначив під час засідання заступник голови ХОДА Михайло Черняк, реформування системи охорони здоров'я - один з головних напрямків реформ, які проводяться в країні з ініціативи президента Петра Порошенка.

«Харківська область повністю підтримує ці перетворення. Більше того, ми часто випереджаємо загальнонаціональні реформи, саме в нашому регіоні запускаються пілотні проекти, якы потім впроваджуються по всій країні. Концепцію реформування охорони здоров'я на місцевому рівні ми також розробили одними з перших», - розповів Михайло Черняк.

У рамках реформування медичної сфери обласна влада планує по-новому вибудувати співпрацю з фармацевтичними виробниками регіону. Головна мета цієї співпраці - врегулювання цін на лікарські препарати на ринку області.

«Сьогодні необхідно максимально знизити ціни на найбільш затребувані ліки, оскільки в непростій економічній ситуації лікування стає недоступними для багатьох наших співвітчизників, - пояснив Михайло Черняк. - У результаті підписання меморандуму з нашими фармвиробниками ми отримаємо якісні та доступні ліки для медичних установ Харківщини».

Згідно з меморандумом, обласна адміністрація, зі свого боку, обіцяє сприяти імпортозаміщенню лікарських засобів.

«Вітчизняні аналоги імпортних ліків на 50-80% дешевше. При цьому наші виробники працюють у жорсткому регуляторному полі, і наше виробництво досягло того рівня, який дозволяє вийти на імпортозаміщення», - підкреслив заступник голови ХОДА.

За словами директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександра Галацана, саме вітчизняні препарати будуть рекомендуватися медустановам при формуванні регіональних протоколів лікування.

Крім того, згідно з підписаним меморандумом харківські виробники братимуть участь в тендерах на постачання ліків для закладів охорони здоров'я області.

«Ми вдячні Харківській обласній адміністрації за цей дуже важливий крок, адже в останні роки виробники безпосередньо не брали участі у тендерах, - зазначив президент Об'єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України Валерій Печаєв. - У тендерах повинні перемагати ціна і якість. Але дискримінації не має бути».

За словами Валерія Печаєва, співпраця з виробниками, а не посередниками, дозволить заощадити не менше 30% бюджетних коштів.

Більше фото