Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Олексіївській школі Первомайського району запустили нову твердопаливну котельню

В Олексіївській школі Первомайського району запустили нову твердопаливну котельню

Сучасна твердопаливна котельня, яку ввели в експлуатацію до Дня вчителя, дозволить економити близько 200 тис. грн на рік.

Про це розповів директор Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолій Бабічев.

«Ми розуміємо, що перспективи будь-якої держави базуються на освіті її громадян. Для того, щоб ставити завдання підвищення якості освіти, ми повинні забезпечити для цього комфортні умови. У тому числі - гарантувати школярами та їх вчителям тепло», - підкреслив директор департаменту.

За його словами, сьогодні школам доводиться витрачати дуже багато грошей на енергоносії. А установка нових твердопаливних котелень дозволить відмовитися від газу і заощадити значні кошти, які згодом можна буде спрямувати на ремонт та оновлення матеріально-технічної бази.

«Заміна газових котлів на твердопаливні - це одне з головних завдань для шкіл області на найближчі два роки», - підкреслив Анатолій Бабічев.

Він зазначив, що Первомайський район - один з лідерів області по заміні котлів у школах. Цього року тут вже ввели в експлуатацію дві нових котельні: в Олексіївській та Біляївській школах. Зараз тривають роботи з будівництва котельні в селі Грушине. Вартість будівництва - близько 1 млн грн. Фінансується проект з обласного бюджету та місцевим газодобувним підприємством за принципом «50%50».

Як розповів директор будівельної організації «Техекс-Газ» Юзеф Броневський, твердопаливна котельна дозволить економити до 48 тис. куб. м газу на рік. Її експлуатація обійдеться в 100 тис. грн на рік, тоді як на газову котельню необхідно не менше 300 тис. грн.

«У котельні встановлені котли харківського виробництва і сучасна автоматика кращих світових брендів. Котельною навіть можна управляти дистанційно, наприклад, через мобільний телефон», - розповів підрядник.

Старі газові котельні в школах Первомайського району також працюватимуть, коли будуть потрібні їх потужності - наприклад, у сильні морози.