Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Представники територіальних громад області ознайомилися з досвідом проведення децентралізації в Польщі

Представники територіальних громад області ознайомилися з досвідом проведення децентралізації в Польщі

28-29 вересня 50 представників міських, селищних, сільських рад взяли участь у семінарі «Польський досвід та український шлях до децентралізації – питання та відповіді».

Семінар відбувся в рамках проекту «Децентралізація на практиці. Польський досвід місцевого самоврядування та нові рішення в Україні». Він був організований Харківським регіональним офісом з підтримки реформи місцевого самоврядування спільно з організацією Terra Humana (Варшава, Польща), Товариства Лева, Центру розвитку громад «Перспектива» (Україна) за підтримки ХОДА.

На семінарі представники територіальних громад області ознайомилися з передумовами реформи самоврядування та досвідом проведення децентралізації в Республіці Польща, характеристикою самоврядування на прикладі сільської та міської гміни, повіту. Також у ході семінару було висвітлено питання наслідків децентралізації для розвитку регіонів та участі місцевих громад у процесі прийняття суспільних рішень. Обговорили й питання формування бюджету та перспективи розвитку територіальних громад.

«Ці два семінари стали продовженням циклу заходів за участю європейських експертів, що спрямовані на навчання представників майбутніх спроможних територіальних громад з питань реалізації реформи місцевого самоврядування, - зазначила керівник Харківського регіонального офісу реформ Діана Баринова. - Саме живе спілкування з польськими колегами, вивчення їх досвіду, успіхів та помилок надає можливість нам максимально використати це на практиці. Польща – успішний приклад ефективно проведеної реформи. Президент України Петро Порошенко ініціював процес децентралізації та одну з найважливіших реформ - реформу місцевого самоврядування, успіх якої залежить виключно від людей на місцях, їх ефективності та розуміння процесу. Тому сьогодні підвищення рівня обізнаності, рівня освіти та практичних навиків, що базується на провідному європейському досвіді, є одним з ключових факторів успіху реформи».

За словами Діани Баринової, Офіс реформ спільно з різними громадськими організаціями та керівництвом Харківської облдержадміністрації працюють у напрямку залучення на територію області якомога більшої кількості освітніх та навчальних проектів, які можуть надати додаткові можливості для розвитку місцевого самоврядування області та його кадрового потенціалу.