Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична взяла участь у святкуванні 60-річчя Пархомівського художнього музею

Юлія Світлична взяла участь у святкуванні 60-річчя Пархомівського художнього музею

26 вересня заступник голови ХОДА з робочим візитом відвідала Краснокутський район.

Тут Юлія Світлична взяла участь в урочистому заході, присвяченому 60-річчю з дня заснування Пархомівського художнього музею ім. П.Ф. Луньова.

«Ми всі розуміємо, що, перебуваючи далеко від центру, дуже складно розвивати і підтримувати мистецтво, але, незважаючи на це, цей чудовий музей привертає до себе все більше й більше туристів. Щорічно його відвідують близько 10 тисяч осіб, і я думаю, що це не межа. Я розумію, що зберегти, примножити та розвинути - це величезна праця великого колективу на чолі з керівниками. Своєю щоденною працею, турботою та любов'ю до мистецтва ці люди творять чудеса. Дозвольте мені від керівника області Ігоря Райніна передати найтепліші та душевні побажання колективу й керівництву цього музею», - сказала заступник голови облдержадміністрації, відкриваючи урочистий захід з нагоди ювілею музею.

У залі зібралися колектив закладу, художники та гості. Старший науковий співробітник музею Оксана Жадан нагадала, що музей заснував вчитель історії сільської школи Афанасій Луньов. Разом з учнями він створив історико-краєзнавчий музей, який розміщувався всього лише в одному класі школи. Пізніше вони заснували гурток «Юний історик», а, об'їздивши кращі музеї Радянського союзу, загорілися ідеєю створення художнього музею. З проханням допомогти відкрити такий заклад зверталися до багатьох художників. Першими відгукнулися майстри з Харкова. У 1955 році вони подарували музею 50 своїх робіт, і саме цей рік прийнято вважати датою створення музею.

«Дивно те, що більше 30 років всю роботу в музеї виконували учні старших класів Пархомівської школи. У них були свої директори, вони самі були екскурсоводами та виконували всю технічну роботу в музеї, але поступово колекція збільшувалася, збільшувався й обсяг роботи, а цінність колекції росла. Тоді школярі погодилися, що без наукового підходу подібний музей вже існувати не може. Тоді було вирішено подарувати музей державі. З 1987 року наш музей є автономним відділом Харківського художнього музею», - розповіла Оксана Жадан.

На сьогоднішній день колекція музею налічує більше 7 тисяч експонатів. Серед них - роботи видатних художників: Пабло Пікассо, Казимира Малевича, Миколи Реріха, Аполлінарія Васнєцова, Івана Шишкіна, Джованні Піранезі, Фердинанда Бола, Тараса Шевченка, Івана Їжакевича, Михайла Дерегуса, Абрама Архипова.

У рамках заходу Юлія Світлична вручила директору Пархомівського художнього музею Олені Семенченко Почесну грамоту Харківської обласної державної адміністрації, Подяка голови ХОДА була виражена старшому науковому співробітнику музею Оксані Жадан. Також Юлія Світлична вручила Олені Семенченко Грамоту обласної ради - за багаторічну і плідну працю, високий професіоналізм та вагомий особистий внесок у збереження і примноження музейних традицій.

«Депутатський корпус доручив мені вручити почесну відзнаку Харківської обласної ради «Слобожанська слава» всьому колективу музею», - сказала Юлія Світлична.

Голова Краснокутської РДА Олександр Марчук зазначив, що за допомогою ХОДА цього року вдалося привести до ладу дорогу, що веде до Пархомівки, але цим плани відновлювальних робіт у селі не обмежуються.

«Сьогодні ми намагаємося робити конкретні кроки, які б покращили життя людей. Завдяки допомозі голови облдержадміністрації Ігоря Райніна та його заступника Юлії Світличної, ми беремо участь у житті Пархомівки. Будемо вкладати гроші для того, щоб привести село до ладу, відремонтувати клуб, беремо активну участь у житті школи», - сказав Олександр Марчук.