Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У цьому році 32 навчальні заклади в регіоні стали доступними для осіб з обмеженими можливостями

У цьому році 32 навчальні заклади в регіоні стали доступними для осіб з обмеженими можливостями

Про це йшлося 24 вересня під час засідання обласного комітету із забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Захід відбувся під головуванням т.в.п. заступника голови ХОДА Вадима Глушка. Він звернув увагу присутніх на те, що основною метою державної політики щодо осіб з обмеженими фізичними можливостями є не допомога їм, а забезпечення рівних з іншими громадянами можливостей у реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією України.

«Зважаючи на це, допомога дитині з особливими освітніми потребами у здобутті якісної освіти у середовищі однолітків, створення спеціалізованих умов, що відповідають потребам дитини, у загальноосвітньому навчальному закладі є однією з найбільш пріоритетних задач. Питання створення безбар’єрного доступу до закладів освіти постійно знаходиться на контролі облдержадміністрації», - зауважив Вадим Глушко.

Так, за інформацією заступника директора Департаменту науки і освіти ХОДА Володимира Ігнатьєва, робота щодо облаштування безперешкодним доступом приміщень будівель навчальних закладів регіону триває з 2011 року. В цьому році ще 32 навчальні заклади освіти області стали доступними для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

«Також усі навчальні заклади області облаштовані елементами безперешкодного доступу, а саме - кнопками виклику. Наступний крок – це облаштування тактильними дошками», - зазначив заступник директора Департаменту науки і освіти.

Крім того, на засіданні говорили про стан доступності об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури та роботу Чугуївського районного та Чугуївського міського  комітетів із забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

За багатьма показниками в цій сфері місто Чугуїв займає лідируючі позиції в області. За пропозицією члена обласного Комітету - голови Харківської міської громадської організації інвалідів «Креавіта» Олени Шингарьової - в районах та містах області вирішили ділитися позитивним досвідом чугуївців. Зокрема, мова йшла про реалізацію спільного проекту ООН «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні», стратегію створення доступного середовища м.Чугуєва до 2020 року. Саме завдяки цим програмам за спонсорські кошти в Чугуєві було придбано спеціальне універсальне гінекологічне обладнання, на базі дошкільного навчального закладу №12 комбінованого типу створено Центр раннього втручання для дітей з інвалідністю для надання цільової допомоги дітям раннього віку та їх сім’ям.