Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківський регіон працює на вістріі регіональних та національних реформ. Ігор Райнін

Харківський регіон працює на вістріі регіональних та національних реформ. Ігор Райнін

Про головні напрямки розвитку економіки регіону голова ХОДА розповів 4 вересня під час відкриття VІІ Міжнародного форуму «ІННОВАЦІЇ. ІНВЕСТИЦІЇ. ХАРКІВСЬКІ ІНІЦІАТИВИ!».

Відкриваючи форум, Ігор Райнін зазначив, що сьогоднішня Харківщина готова взяти на себе провідну роль у реформуванні країни.

«Всі знають вислів Фредерика Термана: якщо треба виграти змагання зі стрибків у довжину, знайдіть одного хлопця, який стрибає на сім футів, а не сімох, які стрибають на один. Сьогодні Харківщина готова взяти на себе роль такого «хлопця» в команді регіонів України. У нас для цього є все: і потужна економічна база, стратегічне бачення перспектив, і рішуча підтримка керівництва країни», - підкреслив голова Харківської облдержадміністрації.

Він зазначив, що цей VІІ Міжнародний форум зібрав рекордну кількість іноземних делегацій.

«Раніше у сфері міжнародних відносин на Харківщині спостерігався дисбаланс на користь Росії. А сьогодні ми відчуваємо величезний запит на розвиток міжнародного партнерства і готові на цей запит відповісти», - сказав Ігор Райнін.

Голова ХОДА розповів учасникам форуму про головні напрямки розвитку економіки Харківської області.

Один зі стратегічних напрямків, за словами Ігоря Райніна, - це розвиток науково-освітнього потенціалу. Керівник регіону відмітив, що у листопаді фахівці ННЦ ХФТІ здадуть надсучасну установку джерела нейтронів. В цей проект уряд США вклав майже 70 млн доларів. І спорудження цієї установки є першим науково-технічним проектом міжнародного значення за роки незалежності України.

В якості другого напрямку розвитку області голова ХОДА відмітив впровадження «електронного уряду», який орієнтований на модернізацію документообігу.

Ще один стратегічний напрямок, за словами Ігоря Райніна, - це формування стійкої бази розвитку сільського господарства.

«Харківська область має потужне експортоорієнтовне рослинництво. У нас урожаї – більші, ніж в інших регіонах України. Другий рік поспіль ми посідаємо перше місце за валовим збором пшениці», - розповів керівник регіону, зазначивши при цьому, що область розраховує на залучення інвестицій у сферу переробки продукції рослинництва.

В якості четвертого напрямку розвитку регіону голова ХОДА бачить перезапуск промисловості на основі нових сфер розвитку. Ігор Райнін зазначив, що позбавлення залежності від російського ринку пішло на користь Харківщині, відкривши нові перспективи. За останній рік підприємства області (такі як ПАТ «Турбоатом», ХТЗ, ПАТ «Завод «Южкабель», ПАТ «Хартрон» та ін.) знайшли партнерів в країнах ЄС та вийшли на ринки Азії.

Також керівник регіону додав, що Харківщина має великі перспективи у сфері видобутку нетрадиційного газу. Він підкреслив, що на території області видобувають 40% природного газу України. За словами Ігоря Райніна, в перспективі обсяги видобутку можна збільшити в два рази.

«Харківщина сьогодні працює на вістрі регіональних і національних реформ, які спрямовані на децентралізацію управління, політичну та інфраструктурну модернізацію України», - підсумував голова ХОДА.

Фото форуму