Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Фестиваль виноградарства в Чугуєві може стати щорічним

Фестиваль виноградарства в Чугуєві може стати щорічним

Про це повідомив заступник голови ХОДА Михайло Черняк, який взяв участь у першому фестивалі «Слобожанське гроно».

29 серпня в Чугуєві під патронатом голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна відбулося масштабне свято, присвячене виноградарству на Слобожанщині. На фестивалі свою продукцію представили кілька десятків підприємців, що вирощують виноград.

«Я колись думав, що виноград, - не наша культура. Але коли перші грона виросли, ти розумієш, що цілком реально вирощувати в нашій зоні дуже хороші сорти - вони нічим не відрізняються від південних. Хіба що у нас більш трудомістка робота, адже всі столові сорти в нашій зоні «укривні», - розповів один з учасників фестивалю Микола Горлов, у колекції якого - півтори сотні сортів винограду.

Гості свята змогли не тільки спробувати ягоди різних сортів і самостійно приготувати виноградний сік, а й продегустувати вино і навіть улюблений напій гусар – «жжонку».

«Тут стояв Чугуївський полк, гусари придумали особливий напій. У цьому величезному чані у нас 200 літрів вина. Над ним хрест-на-хрест розміщуються шаблі, ще вище - решітка, на якій знаходиться великий шматок цукру. Його поливають коньяком, підпалюють, цукор капає, стікає в чан з вином. Коли цукор повністю згорить, виходить «жжонка», - розповів головний режисер фестивалю Олександр Гава.

Серед усіх виробників, які взяли участь у фестивалі, провели конкурси на найкрасивіші, найсмачніші та найбільші грона винограду, на краще домашнє вино та напої з головної ягоди дня. Гості заходу змогли взяти участь у вікторинах, естафетах, майстер-класах з вирощування винограду. Призи переможцям вручав заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

«Облдержадміністрація підтримує всі починання, які спрямовані на конструктив, хороші, позитивні емоції та не суперечать державності. Що стосується цього заходу, то якщо це буде необхідно, якщо людям сподобається перший фестиваль, то, безумовно, ми докладемо максимум зусиль, щоб це свято стало щорічним», - запевнив заступник керівника облдержадміністрації.

Завершила фестиваль святкова дискотека під відкритим небом.