Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині почали видобуток газу на родовищі з запасом в півмільярда кубічних метрів

На Харківщині почали видобуток газу на родовищі з запасом в півмільярда кубічних метрів

11 серпня відбулося урочисте відкриття установки підготовки газу Кузьмичівського нафтогазоконденсатного родовища.

У заході взяв участь директор Департаменту паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький.

«Відкриття цього об'єкта - черговий крок до енергетичної незалежності нашої держави. Значна частина українського газу видобувається саме на території Харківської області. Тому ми намагаємося максимально використовувати можливості кожного родовища», - підкреслив Олексій Белоцький. Він зазначив, що керівництво облдержадміністрації, розуміючи важливість газовидобутку, намагається максимально сприяти роботі підприємств галузі, зокрема, в питаннях отримання дозвільної документації та землевідведення.

«Установка підготовки газу була побудована в мінімальні терміни - за 4 місяці - при нормативі в 12 місяців. Це стало можливим завдяки співпраці нашої компанії з обласною державною адміністрацією. Під керівництвом голови ХОДА Ігоря Райніна це співробітництво вийшло на абсолютно новий, прагматичний рівень», - підкреслив директор ГПУ «Шебелинкагазвидобування» Юрій Фесенко.

Він також нагадав, що компанія підписала з облдержадміністрацією договір про соціальний розвиток регіону: газівники взяли на себе ремонт і будівництво низки соціальних об'єктів, а ХОДА допомагає їм максимально швидко вирішувати «паперові» питання.

УПГ Кузьмичівського родовища - перший результат цього тісного співробітництва.

Проектна максимальна потужність установки - 500 тис. куб.м на добу. Очікуваний видобуток природного газу - до 150 тис. куб.м на добу. Така потужність дозволяє, наприклад, повністю забезпечити газом Богодухівський район. За совами Юрія Фесенка, надалі планується збільшити обсяги видобутку до 200 тис. куб.м на добу з п'яти свердловин. Крім того, в проекті розробки родовища є ще одна, шоста, свердловина.

«Ми впевнені, що на території Валківського та Богодухівського районів ми відкриємо ще не одне родовище», - зазначив Юрій Фесенко. Зараз, за його словами, до здачі готується ще один дуже важливий об'єкт, внесений Кабміном до списку стратегічних, - Хрестищенська компресорна дожимна станція. Від цього об'єкта залежить 43% видобутку газу в Україні. Її потужності дозволяють перекачувати до 15 млн куб.м на добу.

Довідка: Кузьмичівське НГКР розташоване в Богодухівському районі Харківської області. Відкрито в 2011 році в результаті випробування пошукової свердловини № 13. Запаси газу родовища складають 435 млн.куб.м.