Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Протокол № 11 засідання обласної Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської обласної державної адміністрації

ЗАТВЕРДЖУЮ
Голова обласної державної адміністрації
М.М. Добкін
 30.11.2012 року
 

 

Протокол № 11
засідання обласної Комісії
  
м. Харків                                                                          23 листопада 2012 року
 
Головував: перший заступник голови обласної державної адміністрації,
голова обласної Комісії  В.Г.Дулуб.
Присутні:   члени Комісії (за списком);
запрошені особи (за окремим списком).
 
І.Виконання норм чинного законодавства в галузі запобігання техногенної небезпеки на хімічно-небезпечних підприємствах області.
(Федоренко І.П., Сохацький О.Ю.,  Бручиков В.В.)
 
За результатами доповідей та з урахуванням обговорення Комісія вирішила:
1. Головному управлінню Держтехногенбезпеки у Харківській області:
1.1. Посилити контроль за забезпеченням працівників потенційно та хімічно - небезпечних об’єктів засобами індивідуального захисту відповідно до вимог чинного законодавства та за впровадженням на об’єктах систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей.
Термін виконання: постійно
1.2. Здійснювати нагляд за проектуванням та впровадженням на потенційно та хімічно - небезпечних об’єктах систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей.
Термін виконання: постійно
1.3. Підготувати листи, за підписом голови обласної державної адміністрації, головам РДА, міським головам міст обласного значення на території яких функціонують хімічно-небезпечні об’єкти, з вимогою провести дієву роботу з керівниками підприємств щодо негайного усунення порушень (у тому числі об’єктів, які підлягають обладнанню системами раннього виявлення НС та оповіщення людей) відповідно до діючого законодавства, по кожному об’єкту зазначеному в доповіді ГУ Держтехногенбезпеки у Харківській області.
Термін виконання: до 15.12.2012
 
2. Департаменту цивільного захисту Харківської облдержадміністрації:
2.1. Провести роботу з районними державними адміністраціями, міськвиконкомами міст обласного значення щодо передбачення коштів в місцевих бюджетах на придбання засобів індивідуального захисту для непрацюючого населення, яке потрапляє у зону хімічного забруднення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 р. № 1200 (зі змінами).
Термін виконання: до 01.12.2013
2.2. Провести координаційну нараду за участю Головного управління Держтехногенбезпеки у Харківській області, Державної екологічної інспекції у Харківській області, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Харківській області щодо запобігання техногенної небезпеки на хімічно-небезпечних підприємствах області.
Термін виконання: до 25.12.2012
3. Державній екологічній інспекції у Харківській області:
3.1. Провести роботу з керівниками підприємств – власниками хімічно небезпечних об’єктів щодо:
- безумовного виконання затверджених Планів заходів із забезпечення техногенно-екологічної безпеки на хімічно-небезпечних об’єктах.
- отримання дозвільної природоохоронної документації на поводження з небезпечними хімічними речовинами, які входять до переліку отруйних речовин, відповідно до постанови КМУ від 20.06.1995р. №440 «Про затвердження порядку одержання дозволу на виробництво, зберігання, транспортування, використання, захоронення, знищення, та утилізацію отруйних речовин, у тому числі продуктів біотехнології та інших біологічних агентів».
Термін виконання: 15.12.2012
3.2. Надати районним державним адміністраціям, виконкомам міст обласного значення інформацію щодо підприємств, організацій, відповідних районів, які порушують вимоги нормативно-правових актів для заслуховування  керівників на засіданнях районних, міських комісій ТЕБ та НС.
Термін виконання: 05.12.2012
4. Районним державним адміністраціям, виконкомам міст обласного значення:
4.1. Розглянути на засіданнях комісій з питань ТЕБ та НС питання щодо впровадження на потенційно та хімічно - небезпечних об’єктах систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та забезпечення персоналу об’єктів засобами індивідуального захисту.
Термін виконання: 15.12. 2012
4.2.Провести заслуховування на засіданнях районних (міських) комісій з питань ТЕБ та НС керівників хімічно-небезпечних підприємств, які порушують вимоги нормативно-правових актів у сфері екологічної безпеки (за інформацією Державної екологічної інспекції у Харківській області, Головного управління Держтехногенбезпеки у Харківській області).
Термін виконання: 15.12. 2012
 
5. Державній службі гірничого нагляду та промислової безпеки України у Харківській області:
5.1. Проінформувати голову обласної комісії ТЕБ та НС щодо вжитих заходів до керівників підприємств, які допускають порушення вимог нормативно-правових актів з експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки.
Термін виконання: 01.12. 2012
5.2. Взяти під особливий контроль усунення недоліків виявлених під час перевірок на хімічно-небезпечних об’єктах, до повного їх усунення.
Термін виконання: постійно
5.3. Щоквартально надавати до Головного управління Держтехногенбезпеки у Харківській області інформацію щодо змін в Реєстрі об’єктів підвищеної небезпеки.
Термін виконання: постійно
6. ПАТ «Великобурлуцький сироробний завод», ТОВ «Валківський молочний завод», ПАТ «Нововодолазький молокозавод» підготувати детальні звіти про проведену роботу щодо усунення недоліків виявлених перевірками (у тому числі обладнання об’єктів, які підлягають обладнанню системами раннього виявлення НС та оповіщення людей) та проінформувати голову Комісії через секретаріат обласної комісії ТЕБ та НС.
Термін виконання: 25.12.2012
 
ІІ. Дотримання вимог законодавства в ході експлуатації звалищ побутових та промислових відходів в області.
(Квартенко Р.О., Бручиков В.В., Грива Р.С.)
За результатами доповіді та з урахуванням обговорення Комісія вирішила:
 
1. Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури облдержадміністрації разом з Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Харківській області, районними держаними адміністраціями, виконкомами міст обласного значення:
1.1. Щоквартально проводити уточнення діючого Реєстру місць видалення відходів (технічні характеристики та дані про власника) у тому числі закритих звалищ твердих побутових відходів (ТПВ) та надавати для подальшого контролю Держекоінспекції у Харківській області та ГУ Санепідслужби у Харківській області.
Термін виконання: постійно
1.2. Опрацювати обласну Програму поводження з твердими побутовими відходами на 2005–2014 роки щодо можливості відкриття нових, розширення існуючих полігонів ТПВ відповідно до вимог діючого законодавства.
Термін виконання: до 25.12.2012
2. Районним державним адміністраціям, виконкомам міст обласного значення:
2.1. Вжити вичерпних заходів щодо приведення існуючих місць розміщення відходів у відповідність з вимогами санітарного та екологічного законодавства.
 Термін виконання: до 01.02.2013
2.2. Створити постійну комісію по безхазяйним звалищам та провести роботу по складанню, веденню реєстру об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, реєстру місць видалення відходів. Надалі інформувати Державну екологічну інспекцію в Харківській області, Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області про роботу створеної комісії, виявлення та ліквідацію безхазяйних відходів, для подальшого посилення контролю.
Термін виконання: до 15.12.2012
2.3. Запланувати виділення коштів з місцевих бюджетів на 2013 рік для реалізації заходів, передбачених обласною Програмою поводження з твердими побутовими відходами на 2005–2014 роки.
Термін виконання: до 15.12.2012
2.4. Провести роботу щодо виділення земельних ділянок у користування під існуючими звалищами ТПВ, виділення фінансування на отримання дозвільної природоохоронної документації та розглянути питання стосовно проведення рекультивації закритих і переповнених сміттєзвалищ.
Термін виконання: до 01.02.2013
3. Виконавчому комітету Люботинської міської ради, Головному управлінню житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури облдержадміністрації забезпечити контроль та виконання заходів з приведення до належного стану полігону ТПВ в м. Люботин.
Термін виконання: до 25.12.2012
4. Керуючому ліквідацією ДП «Хімпром» направити запит до Державного фонду охорони навколишнього природного середовища щодо виділення коштів на проведення заходів зі знешкодження небезпечних хімічних речовин 2 класу небезпеки. Інформацію про проведену роботу надати до Держаного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області.
Термін виконання: до 25.12.2012
5. Державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в Харківській області посилити контроль за виконанням вимог по експлуатації звалищ та полігонів ТПВ, інформацію про виявлені порушення, пропозиції відносно їх усунення надавати голові Комісії.
Термін виконання: постійно
6. Державній екологічній інспекції в Харківській області разом з Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Харківській області, Департаментом житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації підготувати атлас території районів та міст Харківської області де визначити різними кольорами розміщення санкціонованих (несанкціонованих) звалищ, полігонів ТПВ у тому числі в електронному вигляді (на основі супутникових мап Харківської області з щоквартальним коригуванням) для постійного стеження  за динамікою змін територій звалищ та полігонів ТПВ.
Термін виконання: до 25.01.2013
 
 
ІІІ. Протипожежний захист сільської місцевості. Створення та функціонування підрозділів місцевої пожежної охорони.
(Одарюк П.В.)
За результатами доповіді та з урахуванням обговорення Комісія вирішила:
 
 
1. Головному територіальному управлінню МНС України в Харківський області, Департаменту цивільного захисту Харківської облдержадміністрації:
1.1. Підготувати пріоритетний план відкриття підрозділів МПО на 2013 рік з розрахунками необхідних об’ємів фінансування для відновлення та щорічного утримання кожного конкретного підрозділу МПО.
Термін виконання: до 10.12.2012
1.2.Провести роботу з керівниками районних державних адміністрацій головами селищних та сільських рад, підприємцями відповідно до розробленого приоритетного плану відновлення функціонування підрозділів МПО щодо планування необхідних коштів на зазначені заходи у відповідних бюджетах (можливого залучення з інших джерел на правах співфінансування) на 2013 рік.
Термін виконання: до 15.12.2012
2. Районним державним адміністраціям:
2.1. При плануванні місцевих бюджетів на 2013 рік передбачити кошти на створення, відновлення роботи та функціонування підрозділів місцевої пожежної охорони (МПО).
Термін виконання: до 20.12.2012
2.2. Провести роботу зголовами селищних та сільських рад, підприємцями щодо сумісного створення підрозділів місцевої пожежної охорони та відповідного співфінансування.
Термін виконання: до 20.02.2013
3. Богодухівській, Борівській, Дворічанській, Зачепилівській, Золочівській, Ізюмській, Коломацькій, Краснокутській, Нововодолазькій, Печенізькій, Шевченківській районним державним адміністраціям вжити заходів щодо виконання розпоряджень голови обласної державної адміністрації по створенню підрозділів МПО. Підготувати розширені доповідні записки щодо плануємого створення підрозділів МПО, джерел їх фінансування та укомплектування матеріально технічним обладнанням. Доповідні записки надати голові Комісії через секретаріат обласної комісії ТЕБ та НС.
Термін виконання: до 25.12.2012
4. Великобурлуцькій, Зміївській районним державним адміністраціям вжити заходів, щодо відновлення функціонування підрозділів МПО, які припинили роботу. Інформацію надати голові Комісії через секретаріат комісії ТЕБ та НС.
Термін виконання: до 01.03.2013
 
ІV. Затвердження переліків:
- потенційно-небезпечних об’єктів (ПНО) Харківської області на 2013 рік;
- об’єктів, що підлягають постійному та обов’язковому обслуговуванню державною аварійно-рятувальною службою (ДАРС);
- об’єктів, які підлягають обладнанню системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення на ПНО та ОПН.
(Федоренко І.П.)
За результатами доповіді та з урахуванням обговорення Комісія вирішила:
 
1. Затвердити перелік потенційно-небезпечних об’єктів Харківської області на 2013 рік.
2. Затвердити перелік об’єктів, що підлягають постійному та обов’язковому обслуговуванню ДАРС.
3. Затвердити перелік об’єктів, які підлягають обладнанню системами раннього виявлення НС та оповіщення людей у разі їх виникнення на ПНО та ОПН.
 
Інформацію про виконання протокольних рішень надавати у встановлені терміни до секретаріату обласної комісії з питань ТЕБ та НС в паперовому вигляді за адресою: 61038, м. Харків -38, Салтівське шосе, 73 кім. 412 та на електронну адресу: uchs_kteb@mail.ru або за факсом: 738-03-60.
Інформацію про виконання рішень з терміном «постійно», надати до 25 грудня 2012 року, надалі, до 25 числа останнього місяця кварталу, протягом 2013 року.
 
 
Перший заступник голови
обласної державної адміністрації,
голова обласної Комісії                                                               В.Г. Дулуб
 
 
Відповідальний секретар
обласної Комісії                                                                           О.В. Ільєнко