Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Керівникам, які платять зарплати в конвертах, потрібна «шокотерапія»

Заступник голови ХОДА Юрій Сапронов заявив, що боротися із зарплатою в конвертах можна за допомогою морального впливу на керівників підприємств. «Про це свідчить відповідний досвід Дніпропетровської області. Кілька років тому там під час ефіру новин державної обласної телекомпанії рядком, що біжить, йшла інформація про те, що на такому-то підприємстві, де такі-то обсяги виробництва, найнижча в регіоні заробітна плата. Це підприємство не перерахувало гроші до Пенсійного фонду, через що певна кількість людей не може отримати пенсію. Ефект від такої дії був величезним: у 2007 році в порівнянні з 2006 надходження податку з доходів фізосіб на Дніпропетровщині зросла у півтора рази. Думаю, така «шокотерапія» зможе вплинути і на керівників підприємств Харківської області, які декларують на величезних виробництвах мінімальні зарплати, вручаючи працівникові основну частину суми в конверті», - зазначив Юрій Сапронов.

Події дня

Сьогодні о 14.00  в прес-центрі ХОДА (вул. Сумська, 64, 5 пов., К.170) розпочнеться прес-конференція головного санітарного лікаря області Тетяни Колпакової: «Профілактика сезонної захворюваності на грип та інші вірусні інфекції».

Харків'яни планують взяти участь у Кубку Світу-2011 серед тенісистів-колясочників

Федерація тенісу України подала заявку на участь у Кубку Світу-2011 серед тенісистів-колясочників. Як повідомляє Тенісний портал Україні, збірна команда України буде представлена вихованцями харківської секції тенісистів-колясочників, яку патронують голова ХОДА Михайло Добкін і його заступник Юрій Сапронов. Рішення про надання збірній команді України Wild Card, яка дасть можливість брати участь у змаганні, буде прийнято ITF до 4 січня 2011 року. Крім України, Wild Card планують отримати ще 8 команд.

Стратегія соціально-економічного (сталого) розвитку області повинна передбачити створення різних кластерів

З такою пропозицією сьогодні під час круглого столу з обговорення проекту Стратегії виступив начальник Головного управління промисловості, транспорту і зв'язку ХОДА Юрій Гуренко. Зокрема, він наголосив на необхідності створення кластерів енергомашинобудування, бронетехніки та авіабудування. Вони дозволять зберегти ці галузі, налагодити чіткий взаємозв'язок між усіма суб'єктами об'єднань.  

Програма енергозбереження області має бути однією з ключових в «Стратегії соціально – економічного (сталого) розвитку Харківської області до 2020 року»

В програмі енергозбереження Харківської області обов’язково мають бути проекти, які дадуть можливість значно зменшити обсяги використання електричної та теплової енергії в Харківській області. Про це сьогодні під час засідання круглого столу сказав перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Бабаєв.

До уваги журналістів!

Завтра, 18 листопада, о 14.00  в прес-центрі ХОДА (вул. Сумська, 64, 5 пов., К.170) розпочнеться прес-конференція головного санітарного лікаря області Тетяни Колпакової: «Профілактика сезонної захворюваності на грип та інші вірусні інфекції». 

Науковці НТУ «ХПІ» високо оцінили проект стратегії соціально-економічного (сталого) розвитку області

Сьогодні під час засідання другого круглого столу з обговорення проекту «Стратегії соціально - економічного (сталого) розвитку Харківської області до 2020 року» ректор НТУ «ХПІ» Леонід Товажнянський зазначив, що запропонований проект стратегії соціально-економічного (сталого) розвитку можна в цілому брати за основу.

В школі-інтернаті для дітей зі зниженим слухом відбулись спортивні змагання під гаслом «Рух, енергія та краса»

16 листопада в школі-інтернаті для дітей зі зниженим слухом відбулись спортивно-масові заходи під гаслом «Рух, енергія та краса». Організатором змагань став Харківський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Стратегія соціально - економічного розвитку Харківської області повинна бути побудована з урахуванням інтересів жителів регіону. Володимир Бабаєв

Сьогодні в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» відбулося засідання другого круглого столу, темою якого стало обговорення проекту «Стратегії соціально - економічного (сталого) розвитку Харківської області до 2020 року».  

Міжконфесійні відносини у сутності та виявах в Україні

Державний комітет України у справах національностей та релігій, Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України та Українська Асоціація релігієзнавців 30 листопада - 1 грудня 2010 р. проводять науково-практичну конференцію «Міжконфесійні відносини у сутності та виявах в Україні». Для участі у конференції запрошуються державні, громадські та релігійні діячі, науковці та експерти у галузі свободи совісті, представники мас-медіа.  

Почала роботу міжнародна конференція «Академічна мобільність - важливий фактор освітньої євроінтеграції»

Сьогодні на базі Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» розпочала роботу Міжнародна науково-практична конференція «Академічна мобільність - важливий фактор освітньої євроінтеграції: напрацювання та проблеми вищої школи України». У конференції беруть участь 83 вчених, наукових працівників та керівників провідних ВУЗів, в тому числі 14 представників іноземних вузів (Швеції, Польщі, Естонії, Німеччини та США), 34 представника харківських вузів і 35 - вузів інших міст України.

Дитяча бібліотека Зміїва поповнилася підбіркою енциклопедій для дітей

На Радянській площі в центрі міста Зміїв розпочала роботу пересувна книжкова виставка–ярмарок «Харківські видавці – районам області», започаткована обласною державною адміністрацією. Виставку-ярмарок відкрили заступник начальника управління у справах преси та інформації облдержадміністрації Василь Жигалко та перший заступник голови Зміївської районної адміністрації Тетяна Тімофєєва.  

Майже 100% випускників професійно-технічних навчальних закладів Харківщини забезпечуються першим робочим місцем. Роман Шаповал

 Професійно-технічна освіта в Харківській області знаходиться на досить високому рівні, - підкреслює начальник Головного управління освіти та науки ХОДА Роман Шаповал. «На сьогоднішній день у нас серед 53 професійно-технічних навчальних закладів відбувається лише приток абітурієнтів. По-перше, 135 робочих спеціальностей, за якими навчаються в профтехосвіті регіону студенти, - це дуже великий обсяг, великий вибір. Крім цього, відсоток тих, хто забезпечений першим робочим місцем за випуском 2010 року, коливається на рівні 97 – 99%. Я не беру до уваги тих, хто сам, зі своєї ініціативи не захотів йти на роботу, бо законодавство не передбачає ніяких наслідків у разі відмови випускника», - зазначив він. За словами Романа Шаповала, після того, як покращиться стан економіки в Україні, усі випускники профтехучилищ Харківщини будуть затребуваними.  

Сертифікат ЗНО буде обов’язковим для вступу в вузи III-IV рівня акредитації

Зовнішнє незалежне оцінювання не буде скасовано, а сертифікат буде обов’язковим для вступу в вузи III-IV рівня акредитації. Про це повідомив в ефірі програми обласного радіо «Ранковий ексклюзив» начальник Головного управління освіти і науки Харківської облдержадміністрації Роман Шаповал. «Скасування зовнішнього незалежного оцінювання вже не розглядається як етап вступної кампанії. Воно відбудеться в ті терміни, як було затверджено. Окрім цього, сертифікат, - як цьогорічний, так і минулорічний, - буде одним з обов’язкових документів до вступної кампанії в будь-який вуз III-IV рівня акредитації», - зазначив він.

Дошкільні освітні заклади України працюватимуть за новим штатним розкладом

Під час першого загальнонаціонального з’їзду з питань дошкільної освіти, який днями відбувся у Києві, працівникам дошкільних освітніх закладів були презентовані нові штатні розклади цих закладів, що не змінювалися в нашій країні з 1971 року. Про це в ефірі програми «Ранковий ексклюзив» обласного державного радіо повідомив начальник Головного управління освіти та науки ХОГА Роман Шаповал.  

Можливості для всіх абітурієнтів будуть рівні. Роман Шаповал

 Як зазначив у ході програми «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо начальник Головного управління освіти та науки ХОДА Роман Шаповал, наразі всі випускники шкіл мають рівні можливості для вступу до вищих навчальних закладів завдяки новим правилам та зменшенню кількості бажаючих стати студентами.

Стан забезпеченості шкіл Харківської області підручниками значно вище загального показника по Україні. Роман Шаповал

На сьогоднішній день загальний стан забезпеченості шкіл підручниками по Харківській області значно вище загального показника по Україні. Про це сьогодні під час ефіру на обласному радіо повідомив начальник Головного управління освіти і науки Харківської облдержадміністраціі Роман Шаповал.  

На базі Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського планується створити центр впровадження інноваційних технологій у вищу освіту

Створення центру впровадження інноваційних технологій у вищу освіту на базі Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського може стати пілотним проектом у реалізації державної політики стосовно запровадження інноваційних технологій серед вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації. Про це в ефірі програмі «Ранковий ексклюзив» обласного державного радіо повідомив начальник Головного управління освіти та науки ХОДА Роман Шаповал.  

Скасовано 24 з 64 видів ліцензування підприємницької діяльності

Як повідомив заступник голови облдержадміністрації Юрій Сапронов, Президент Віктор Янукович підписав закон, який скасовує 24 з 64 видів ліцензування підприємницької діяльності. «Закон про ліцензування підприємницької діяльності є одним з ключових законів, необхідних для поліпшення бізнес-клімату в Україні до рівня розвинених країн. Такі зміни будуть позитивно оцінені інвесторами, які боялися вкладати гроші в українську економіку через величезну кількість ліцензій та дозвільних процедур, що були справжньою "годівницею" для чиновників», - зазначив віце-губернатор.

З середини 2011 року набирає чинності електронна державна реєстрація підприємств

З середини липня 2011 вступає в силу електронна державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Юрій Сапронов. «Президент України Віктор Янукович підписав відповідний закон. Вже в наступному році підприємство можна буде зареєструвати через інтернет, витративши на цю процедуру не більше 15 хвилин.

Події дня

Сьогодні, 17 листопада, о 10:00 в ХГУ НУА (вул. Лермонтовська, 27, конференц-зал) відкриється пленарне засідання Міжнародної науково-практичної конференції «Академічна мобільність - важливий фактор освітньої євроінтеграції: напрацювання та проблеми вищої школи України». Об 11:30 в Національному технічному університеті "ХПІ" (ректорський корпус, 1 пов., ауд.28) розпочнеться другий круглий стіл із циклу підготовки Стратегії соціально-економічного (сталого) розвитку Харківської області до 2020 року. О 16:00 в ХГУ НУА (вул. Лермонтовська, 27, конференц-зал) відбудеться «Круглий стіл» з актуальних питань академічної мобільності.  

XXI Спартакіада області з волейболу

12-14 листопада 2010 року (с.Мала Данилівка, Дергачівський район) на спортивній базі зооветеринарній академії відбулась ХХІ Спартакіада області серед районів і міст (ІІ група) на Кубок голови обласної державної адміністрації з волейболу. У змаганнях взяли участь: 13 чоловічих команд (м.Люботин, Первомайський, Лозівський, Ізюмський, Чугуївський, Дворічанський, Близнюківський, Кегичівський, Шевченківський, Зачепилівський, В.Бурлуцький, Печенізький, Коломацький райони); 10 жіночих (м. Люботин, Близнюківський, Дворічанський, Куп’янський, Первомайський, Чугуївський, Коломацький, Кегичівський, Лозівський, Зачепилівський райони).

Необхідно створювати всі умови для повернення молодих спеціалістів на батьківщину після навчання за кордоном

Як зазначив сьогодні на прес-конференції голова Академії молодих вчених Естонії Дмитро Теперік, дуже важливо, щоб після навчання за кордоном молоді спеціалісти поверталися на батьківщину. «Дуже важливу роль у вирішення цього питання могли б зіграти держава і регіональна влада. Свого часу в нашій країні зробили помилку, не приділяючи належної уваги вирішенню цього питання. Ми спонсорували програму академічної мобільності, але не приділяли уваги питанню повернення фахівців на батьківщину. Зараз ми займаємося виправленням цих помилок. Якщо молоді фахівці не будуть повертатися, то це не можна називати академічної мобільністю, це просто втрата молодих кадрів», - підкреслив Дмитро Теперік.

У містах Ізюм і Первомайський працює проектна група, яка аналізує розвиток цих територій

Найближчим часом очікується прийняття Закону України про депресивні території, згідно з яким такими будуть визнані три об'єкти, один з яких знаходиться у Львівській області та два - у Харківській. «Це міста Ізюм та Первомайський. Ми готуємо концепцію розвитку цих районів, там почала роботу проектна група, яка проводить аналіз розвитку цих територій. Найголовніше - конкретне наповнення проектами цих районів. Хочу сказати, що проекти є, і вони цікаві», - підкреслив 16 листопада в ході прес-конференції заступник голови ХОДА Юрій Сапронов. 

Книговидавці Харкова завітали до Зачепилівки

Започаткована обласною державною адміністрацією пересувна книжкова виставка–ярмарок «Харківські видавці – районам області» розпочала сьогодні свою роботу в центрі Зачепилівки. Виставку-ярмарок відкрили заступник начальника управління у справах преси та інформації облдержадміністрації Василь Жигалко та перший заступник голови Зачепилівської районної державної адміністрації Андрій Конопля.  

Шведські вузи зацікавлені в українських студентах

Професор Хальмштадтского університету Свен-Олоф Коллін в ході прес-конференції, присвяченій проблемам академічної мобільності, зазначив, що шведські вузи зацікавлені в українських студентах.  «У шведських вузів у сфері освіти налагоджені зв'язки з вишами ряду західноєвропейських країн, зокрема Великобританії, а також  США. Тепер настав час для відкритих відносин з країнами східної Європи. Є кілька причин, з яких ми дуже зацікавлені в академічній мобільності з українськими університетами. У вас є такі можливості, яких ми не маємо. Я дуже вражений українськими студентами. Вони прекрасні. Я тут в надії запросити їх на навчання у Швеції. Ми зацікавлені у ваших студентах, і першу чергу тому, що їх присутність в наших аудиторіях підвищує якість нашого викладання», - заявив професор.

Триває процес реалізації інвестиційного проекту з будівництва заводу компанії «Євроглаcс» в Харківській області

Триває процес реалізації інвестиційного проекту з будівництва заводу для виробництва плоского скла в одному з районів Харківської області. Про це сьогодні в ході прес - конференції повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов.  

В одному з районів Харківської області буде створено «село майбутнього»

 Протягом найближчих двох років в Харківській області планується реалізувати проект «Село майбутнього», в рамках якого в одному з районів регіону буде створено фермерське селище з принципово новим методом управління. 

До 25% випускників повинні мати можливість набути науковий досвід за кордоном. Катерина Астахова

«До 25% випускників повинні мати можливість набути науковий досвід за кордоном. Такий показник прийнятий у всій Європі, і, думаю, він цілком прийнятний і для України», - зазначила сьогодні на прес-конференції перший проректор Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія» Катерина Астахова.

Основні положення Податкового кодексу несуть позитив для малого і середнього бізнесу. Юрій Сапронов

Як зазначив сьогодні під час прес - конференції заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов, ситуація навколо нового Податкового кодексу України зараз досить сильно політизована. «Насправді основні положення Податкового кодексу несуть позитив, у тому числі для малого і середнього бізнесу. Треба закінчувати влаштовувати барикади і починати працювати на благо кожного з жителів Харківського регіону», - підкреслив Юрій Сапронов. 

Архів документів