Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

В музеях області можна придбати сувенірну продукцію, виготовлену ремісниками Харківщини

З березня 2012 року в музейних закладах області, за підтримки ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму», можна придбати сувенірну продукцію, виготовлену ремісниками Харківщини. Так, в Художній галереї меморіального музею І.Є. Рєпіна в м.Чугуєві почався продаж сувенірів, що відображають історію Чугуївщини. До кінця року продаж сувенірних виробів розпочнеться в усіх музеях регіону, які у 2011 році, за результатами ІІ виставки «Харківське туристичне бієнале», потрапили в п’ятірку найкращих туристичних маршрутів «Золоте кільце Слобожанщини».

XII Відкритий фестиваль традиційної народної культури «Кроковеє коло» розпочався з учнівської народознавчої конференції

Темою конференції була «Етнологія та фольклористика». В своїх роботах школяри та студенти досліджували етнографію річного кола свят, обряди, традиційні вірування, господарську діяльність і побут селян, художні ремесла, декоративно-ужиткове мистецтво, тощо. Саме з метою привернути увагу юних жителів Харківської області до джерел української культури, збереження народних традицій і був організований управлінням культури і туризму ХОДА фестиваль «Кроковеє коло». В ньому беруть часть представники дитячих та молодіжних народознавчих, фольклорних, дослідницько-виконавських, вокальних гуртів, гуртків народних художніх ремесел та шкіл естетичного виховання з усього Харківського регіону.

Команда Харківської області взяла участь у чемпіонаті України з метань серед молоді, юніорів та юнаків

23-25 березня 2012 року у м. Ялта проводився чемпіонат України з легкоатлетичних метань серед молоді, юніорів та юнаків, в якому змагалися збірні команди 20-ти областей України, АР Крим, м. Київ. У командному заліку збірна команда Харківської області з сумою 333 очка посіла 5-те загальнокомандне місце.

Делегація з Харківщини планує відвідати Польщу та країни Балтії з метою розвитку міжнародного медичного волонтерського руху

28 квітня – 5 травня 2012 року, у рамках співпраці Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Серце до серця", планується міжнародна поїздка у Польщу та країни Балтії (Польща – Литва – Латвія – Естонія - Фінляндія). Про це інформує Міністерство охорони здоров’я України. Метою поїздки є впровадження міжнародних програм молодіжної політики, розвиток медичного волонтерського руху, а також ознайомлення з культурною спадщиною вказаних країн.

На Бурсацькому узвозі встановлять пам'ятник отаману Запорозького війська Івану Сірку

23 березня архітектурно-містобудівна рада затвердила проект пам'ятника кошовому отаману Запорозького війська Івану Сірку. Як повідомили в прес-службі міськради, пам'ятник планується розмістити на Бурсацькому узвозі, над входом в ст.м. "Історичний музей". За словами автора проекту, скульптора Олександра Рідного, пам'ятник запропонували встановити недалеко від Історичного музею, біля підпірних стін, які символізують фортецю.

Стан захворюваності на грип та ГРІ на Харківщині не перевищує епідпорогу

На 12 тижні інтенсивний показник захворюваності на грип та ГРІ по Харківській області склав 21,23 на 10 тисяч населення при епідпорозі для цього тижня 46,87, що нижче на 54,7%. Питома вага дітей становить 61,07%. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

У Харківській області відбудеться обласний турнір школярів «Вітчизняна війна 1812 року в історії полків Слобідської України»

29 березня 2012 року з 10.00 Харківський обласний благодійний фонд «Академія» та Харківський гуманітарний університет «Народна українська академія» за підтримки Фонду «Російський світ» проводитимуть обласний турнір школярів «Вітчизняна війна 1812 року в історії полків Слобідської України». Метою турніру є формування позитивного історичного мислення у школярів, залучення уваги громадськості до 200-річного ювілею Бородинської битви і Вітчизняної війни 1812 року.

ХІХ обласна виставка-презентація педагогічних ідей та технологій

27 березня на базі Харківської гімназії № 12 (м.Харків, вул.Чугуївська, 35) відбудеться ХІХ обласна виставка-презентація педагогічних ідей та технологій за темою «Розвиток педагогічної компетентності та професійної майстерності педагогів регіону». Повідомляє сайт Головного управління освіти та науки ХОДА. У ході виставки відбудуться секційні засідання для керівників районних (міських) методичних об’єднань, учителів, шкільних бібліотекарів, методистів з дошкільної освіти, здійснюючих супровід виховної роботи, а також керівників психологічних служб. Також нарада-семінар для спеціалістів відділів (управлінь) освіти, методистів методкабінетів з питань організованого закінчення навчального року та проведення державної підсумкової атестації учнів 9-го, 11(12)-х класів , що відбудеться у квітні 2012 року.

Асортимент продукції, представленої на ярмарку на площі Свободи, буде розширено

Таке рішення було ухвалено у ході робочої наради з питання проведення продовольчої ярмарки на майдані Свободи м. Харків, присвяченій Великоднім та травневим святам, яку провів заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук.

У Харкові попрощалися із загиблим солдатом Володимиром Березюком

На території військової частини в Харкові відбулося прощання із солдатом-строковиком Володимиром Березюком, який загинув 22 березня під час збройного нападу на караул. У церемонії прощання взяли участь голова ХОДА Михайло Добкін, голова обласної ради Сергій Чернов, перший заступник Харківського міського голови Олександр Кривцов, начальник радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-майор Артур Артеменко, військовий комісар області Олексій Середа.

На Харківщині посилено роботу з профілактики правопорушень серед неповнолітніх

Як підкреслив сьогодні в ході обласної селекторної наради начальник ГУ освіти та науки ХОДА Роман Шаповал, у Харківській області на постійній основі проводиться активна робота з профілактики правопорушень серед неповнолітніх. «Проводяться бесіди з профілактики дитячої злочинності, вживання наркотичних засобів, психотропних речовин, а також ознайомлення батьків із чинним законодавством стосовно їх відповідальності за виховання та утримання дітей», – зазначив він.

Кожен райміськвідділ МВС України повинен мати «зелену кімнату» для соціально-психологічної роботи з дітьми

Міністром внутрішніх справ затверджена концепція створення нових дитячих ювенальних підрозділів в структурі МВС на рівні кожного райміськвідділу. На рівні кожного райміськвідділу повинен бути психолог, який вміє працювати з дитиною, яка скоїла злочин, стала жертвою злочину або є свідком. Одною із таких форм роботи із дитиною, яка в конфлікті з законом, є «зелена кімната». Про це повідомив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час засідання у Навчально-науковому інституті права та масових комунікацій ХНУВС.

По відношенню до дитини правоохоронна система має перейти від карального правосуддя до відновного. Юрій Павленко

В системі роботи правоохоронних органів з дітьми необхідно зробити серйозні зміни, зазначив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час засідання у Навчально-науковому інституті права та масових комунікацій ХНУВС. «Президент України ставить завдання, щоб міліціонер, суддя і прокурор були захисниками і помічниками дитини, а не каральним органом. Він наполягає, щоб вся правоохоронна система перейшла від карального правосуддя по відношенню до дитини до відновного. Тобто, всі правоохоронні і соціальні органи повинні зробити все можливе, щоб не допустити дитину до скоєння злочину, а в разі, якщо це сталося – зробити все можливе, щоб не формувати з неї потенційного злочинця і повернути назад до нормального життя», – зазначив він.

До уваги журналістів!

Завтра, 24 березня, об 11:00 в Обласному навчально-методичному центрі підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів (м. Харків, вул.Студентська,5/6) відбудеться обласна олімпіада з історії образотворчого мистецтва серед учнів старших класів художніх шкіл та художніх відділень шкіл естетичного виховання м.Харкова та області за темою «Імпресіонізм як один з визначних напрямків мистецтва кінця 19 - початку 20 сторіччя». Тел.: 704-13-54.

Керівництвом Харківської області буде контролюватися питання профілактики злочинності та попередження правопорушень серед неповнолітніх, охорони життя і здоров'я дітей

Як повідомив сьогодні в ході обласної селекторної наради заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін, за підсумками першого півріччя 2012 року буде проведено нараду з питань профілактики злочинності та попередження правопорушень серед неповнолітніх, охорони життя і здоров'я дітей та дотримання законних інтересів учнів (вихованців). «По кожному району ми відпрацюємо всі проблемні питання і подивимося, як райони за цей час пропрацюють. Будуть дані доручення, а в другому півріччі ми подивимося на результати», - зазначив Євген Савін.

На Харківщині ведеться активна боротьба з продажем спиртних напоїв в зоні доступу дітей

Як наголосив сьогодні в ході селекторної наради заступник голови ХОДА Євген Савін, на Харківщині приділяється максимально пильна увага проблемі незаконної реалізації спиртних напоїв та тютюнових виробів у кіосках, де їх можуть придбати діти. Зокрема, проводяться регулярні рейди, які дозволяють виявити правопорушників. За словами Євген Савіна, надалі цю роботу буде ще більш активізовано. «Продаж алкогольних напоїв в кіосках - це дуже гостра тема для нас. Це заборонено законом, але кіоски стоять в різних місцях, причому вони працюють без ліцензії, фактично підпільно, відкриваються ввечері, коли молодь на вулиці. Мова йде про здоров'я наших дітей, тому нам потрібно приділяти цьому питанню максимум уваги. Необхідна спільна робота з кримінальною міліцією, податковою службою, прокуратурою, дільничними. Якщо ми ліквідуємо це явище, автоматично зменшиться кількість правопорушень і травматизму серед дітей, тому що якщо розглянути статистику правопорушень, саме школярі - основні їх учасники у сільських районах », - підкреслив Євген Савін.

У Харківській області проводиться робота з оснащення районних Будинків культури музичними інструментами

Як повідомив сьогодні заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін, в районні Будинки культури Харківської області за рахунок бюджетних коштів закуповують нове музичне обладнання. «Як приклад, скоро новий комплект духового інструмента з'явиться в Первомайському районі. На його придбання з обласного бюджету було виділено 150 тис. грн. Ми зараз починаємо робити те, що раніше взагалі не робилося. Це, свого роду, стимул. Сьогодні ми зробили перший крок, завтра хтось з бізнесу зробить такий же крок», - зауважив Євген Савін.

На базі одного з племінних господарств Харківської області буде відроджено генетичний центр

В області на базі одного з племінних господарств буде відроджено генетичний центр, який дозволить за 5-7 років в масштабах Україні змінити поголів'я дійного стада. Про це повідомив під час брифінгу за результатами робочої поїздки до Близнюківського району голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. «З тієї породою корів, яка зараз поширена в Україні, неможливо досягати серйозних результатів. Завозити з-за кордону представників кращих дійних порід дуже дорого. Існуючу ситуацію необхідно змінити, необхідно досягати результатів, які вже давно звичні для інших держав. 10 тис. кг молока з однієї корови в рік – той результат, до якого нам потрібно прагнути. Це дозволить знизити собівартість одного літра молока і підвищити його якість», – підкреслив він.

У першу чергу будуть ремонтуватися і оснащуватися Будинки культури в тих районах, які активно займаються розвитком культурної сфери

Сьогодні в ході обласної селекторної наради заступник голови ХОДА Євген Савін звернув увагу керівників районних адміністрацій на необхідність максимального використання бюджетних коштів у сфері культури, а також залучення позабюджетних асигнувань у цю галузь. «Якщо в деяких районах не використовуються повністю навіть ті кошти, які виділяються за формульним розрахунком Міністерства фінансів на культурну сферу, то нам потім дуже складно обгрунтовувати субвенції, які ми видаємо на заклади культури. Тому я попереджаю: ті райони, де будуть великі мінуси за формульним розрахунком, ми змушені будемо ставити в кінець списку при розподілі субвенцій. Всі ми ратуємо за культуру, цього від нас вимагає населення: щоб будинки культури були відремонтовані, оснащені технікою, опалювалися. Тому нам потрібно спільними зусиллями працювати над вирішенням цієї проблеми», - підкреслив Євген Савін.

Територіальні центри соціального обслуговування населення отримають додаткове фінансування

Територіальним центрам соціального обслуговування населення будуть виділені кошти на утримання і поліпшення харчування. Про це повідомив під час брифінгу за результатами робочої поїздки до Близнюківського району голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. «У нас в області близько 20 територіальних центрів соціального обслуговування населення, які фактично є невеликими пансіонатами. Ми плануємо збільшити фінансування на харчування в цих територіальних центрах з 16 до 20 грн. в день. Крім того, центрам в цьому році не вистачає на утримання близько 500 тис. грн. Для того, щоб у цих установах не виникало проблем до кінця року, ми знайдемо кошти, яких бракує, і на найближчій сесії вони будуть виділені», – заявив губернатор.

Дитячий табір заводу ім. Малишева буде передано на баланс Дергачівського району

Про це сьогодні повідомив заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євген Савін. «Керівництво заводу ім. Малишева ухвалило рішення про передачу в комунальну власність Дергачівського району табору «Червона гвоздика». В цьому районі не було табору. А наша задача, щоб у кожного району на балансі були табори. Адже дитина оздоровлюється тільки в оздоровчому таборі. Пришкільний табір - це добре. Дитина там зайнята, забезпечена збалансованим харчуванням, але там немає тієї природи, яка є в таборах відпочинку», - зазначив Євген Савін.

У Харківській області планується впровадити систему заохочувальних заходів для працівників соціальних служб

Під час зустрічі з населенням Близнюківського району голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін заявив, що планує направити звернення Кабінету Міністрів України з проханням переглянути тарифну сітку соцпрацівників, оскільки їхні зарплати дуже низькі, а завдання перед ними ставляться масштабні і дуже важливі. Також в Харківській області буде впроваджено систему заохочувальних заходів для того, щоб зробити працю соціального працівника більш привабливою. Планується передбачити в бюджетах всіх рівнів премії для працівників соціальної сфери і звільнити їх від сплати комунальних платежів. За позабюджетні кошти для соціальних працівників, які працюють в сільській місцевості, буде придбано велосипеди харківського виробництва.

Прокуратура Харківської області посилить контроль за дотриманням прав інвалідів

Як повідомив заступник голови Харківської ОДА Ігор Шурма, вчора відбулося засідання колегії прокуратури Харківської області, на якому розглядалося питання стану додержання в регіоні вимог законодавства щодо соціального захисту інвалідів. «Останні роки проблема соціального захисту інвалідів була на слуху. Всі нею опікуються, але конкретної допомоги завжди бракувало. У Харківській області по різних даних проживає від 135 до 150 тис. інвалідів. Це люди, які вже визначені законодавством, як такі, що мають серйозні відхилення у здоров’ї. Відповідно до цього необхідно зрозуміти, як вони адаптовані до життя. Я вчора вперше, з великим задоволенням почув, що соціальні ініціативи Президента України мають миттєву реакцію. Органи прокуратури дуже своєчасно, дієво, я сподіваюсь, що результативно відгукнулися на більш жорсткий контроль за дотриманням прав інвалідів. Одна справа, коли проблемами інвалідів займається адміністрація та мерія. Це один формат допомоги. І інший, абсолютно інакший, коли за всім цим ведеться прискіпливий контроль з боку органів Прокуратури», - зазначив Ігор Шурма.

АВВА у виконанні симфонічного оркестру Харківської філармонії

24 березня в філармонії відбудеться один з найулюбленіших харків'янами «Хіт-концерт», який з величезним успіхом проходить в Харківській філармонії вже багато років. Для кожного концерту творці підбирають яскраву і відому симфонічну музику, яка знайома кожному. Мета таких концертів показати всю міць і різноманітність можливостей симфонічного оркестру.

Михайло Добкін провів особистий прийом громадян у Близнюківському районі

Сьогодні в рамках робочої поїздки у Близнюківський район голова Харківської державної адміністрації Михайло Добкін провів у районі особистий прийом громадян. Мешканці зверталися з питаннями щодо ремонту дороги у селі Острівщина, про придбання сміттєзбиральної машини у селищі Близнюки, виготовлення державних актів на землю мешканцям села Миролюбівка та інше. Всі питання головою облдержадміністрації взяті під особистий контроль.

Одним із пріоритетних завдань по активізації розвитку Харківщини є поліпшення матеріально-технічного стану закладів культури

Незадовільний матеріально-технічний стан закладів культури є основною проблемою галузі культури, і саме її поліпшення останні роки визначено пріоритетним напрямком серед завдань по активізації розвитку Харківської області. Про це сьогодні в ході обласної селекторної наради сказав начальник управління культури і туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов.

Харківщина готується до сіву цукрового буряку

Віталій Алексейчук провів нараду з власниками та керівниками цукрових заводів області. У ході наради були обговорені питання укладання договорів на закупівлю цукрових буряків, підготовки цукрових заводів до виробничого сезону 2012 року, посіву цукрових буряків у 2012 році та інші. Заступник голови облдержадміністрації відзначив, що найважливіше на даний момент – терміново відпрацювати графіки посіву цукрового буряку. Також він звернув увагу на необхідність модернізації цукрових заводів згідно вимог сьогодення.

Василь Хома провів виїзний прийом громадян у Барвінківському районі

В ході робочої поїздки до Барвінківського району заступник голови – керівник апарату Харківської облдержадміністрації Василь Хома провів виїзний прийом громадян. Порушені громадянами питання стосувалися виплати матеріальної допомоги, соціальних проблем, житлово-комунального господарства, тощо. Вирішення питань, визначених у зверненнях, Василь Хома взяв під особистий контроль.

На сьогоднішній день в Харківській області не стоїть питання про відпустки вчителів за власний рахунок

22 березня у приміщенні Нововодолазької райдержадміністрації відбулася робоча зустріч керівників навчальних закладів району, вчителів та членів профспілки освіти і науки, де були присутні голова Харківської обласної профспілкової організації працівників освіти і науки України Лідія Дулуб, начальник Головного управління освіти і науки Харківської облдержадміністрації Роман Шаповал, голова Нововодолазької РДА Світлана Ротач, голова Нововодолазької районної ради Олег Агапов та начальник районного відділу освіти Лілія Іваненко. Приводом для зборів стала телеграма голови профспілкової організації педагогічних працівників Нової Водолаги Ірини Цяцьки на ім’я голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна зі скаргою на стан справ у освітній сфері району.

Обмін досвідом спеціалістів між Харківською областю і Литовською Республікою допоможе вивести медицину регіону на новий рівень

Про це сьогодні,підводячи підсумки зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні паном Пятрасом Вайтекунасом і представниками литовської медичної клініки «Кардіоліта», сказав заступник голови ХОДА Ігор Шурма. «Ми сьогодні з великим задоволенням зустрілися з представниками Литовської Республіки. У Харківській області вже створені хороші матеріально-технічні умови в лікарнях для того, щоб можна було реалізувати професійний потенціал лікарів. У нас хороший рівень підготовки фахівців, однак вони не завжди володіють надсучасними методиками, які є в інших державах. Литовська Республіка ще з часів Радянського Союзу славилася високим рівнем надання перинатальної та кардіологічної допомоги. На сьогодні ми запросили не тільки дипломатів, а і фахівців охорони здоров’я для того, щоб в перспективі заключити угоду співпраці між нашими перинатальними центрами і заключити угоду на освоєння нових методик в кардіології і кардіохірургії», - зазначив він.

Архів документів