Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Житловий будинок «Слово» у Харкові внесено До Держреєстру нерухомих пам’яток України

Житловий будинок «Слово» у Харкові внесено До Держреєстру нерухомих пам’яток України

Про це повідомляють на Урядовому порталі.

До Державного реєстру нерухомих пам’яток України внесено 12 об’єктів культурної спадщини за категорією національного значення. Відповідну постанову схвалено на засіданні уряду 21 серпня. Серед них - житловий будинок «Слово» у місті Харків (1926-1929 роки, 1930-1996 роки, вул. Культури, 9).

«У 2017 році, після довготривалого блокування Міністерству культури вдалося відновити наповнення Державного реєстру нерухомих пам’яток, і за цей час до нього було внесено сотні пам'яток за категорією як національного, так і місцевого значення. Завдяки цьому унікальні об’єкти були врятовані від руйнації або непрофесійної вандальної реконструкції. Ми молода держава, але з тисячолітньою історією, і ті пам’ятки, які в нас є, дають нам великі сенси та усвідомлення свого славного історичного коріння, саме тому дуже важливо зберегти цю культурну спадщину для наших нащадків», – наголосив Міністр культури України Євген Нищук.

Про будинок «Слово» було знято документальну стрічку, прем’єра якої відбулась 27 жовтня 2017 року в Харкові. Фільм Тараса Томенка розповідає про трагедію, якої зазнала Україна в радянські часи. Про знищення культурної еліти - людей, які розбудовували національну ідею, створювали українську культуру й мистецтво та прагнули розвивати їх у загальноєвропейському контексті. Початок цих подій було покладено в Харкові, коли під одним дахом будинку «Слово» на нинішній вул. Культури зібрали всіх найвідоміших тогочасних письменників і поетів, діячів культури та мистецтва й за кілька років репресували. Багатьох з них заарештували ще до початку Великого терору, і абсолютну більшість заарештованих знищили в 1937-38 роках.