Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цього року на участь у ЗНО зареєструвались понад 21 тис. осіб

Цього року на участь у ЗНО зареєструвались понад 21 тис. осіб

Питання підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання в області обговорили під час розширеної наради в ХОДА.

Зустріч відбулась під керівництвом першого заступника голови ХОДА Марка Беккера. Він підкреслив, що це питання знаходиться на особистому контролі глави області Юлії Світличної.

«Ми повинні відповідно до вимог законодавства якісно організувати та провести ЗНО, забезпечити безпеку та охорону заходу. Наголошую, що голови райдержадміністрацій, міські голови та керівники ОТГ несуть персональну відповідальність за якість проведення ЗНО», - наголосив перший заступник голови ХОДА.

«Наше завдання - щоб кожен з учасників ЗНО отримав оцінку об’єктивну, чесну й прозору, а це забезпечується, в першу чергу, дотриманням нормативних документів. Наразі ЗНО переходить від того формату, з якого воно починалося, – відбір абітурієнтів - до формату основної форми державної атестації всіх тих, хто навчається», - підкреслив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко.

Як зауважила директор Департаменту освіти і науки ХОДА Лариса Карпова, цього року ЗНО стартує 21 травня. На участь у проходженні оцінювання зареєструвались 21 тис. 228 осіб.

«Усього в Харківській області заплановано організувати роботу 93 пунктів тестування, з них 47 - на базі закладів загальної середньої освіти, 12 - професійно-технічних закладів і 34 - на базі закладів вищої освіти. У місті Харків – 65 пунктів тестування. Планується залучити до роботи 4,5 тис. педагогів», - надала дані Лариса Карпова.

Також вона зазначила, що кожен зареєстрований учасник ЗНО 2019 року має право скласти тести не більше ніж з 4 навчальних предметів. Результати ЗНО зараховуються як результати державної підсумкової атестації за освітній рівень повної загальної середньої освіти. Для учнів закладів загальної середньої освіти - з трьох навчальних предметів: української мови й літератури, математики або історії за вибором учня та одного з навчальних предметів за вибором учня. Для студентів закладів професійної, професійно-технічної, вищої освіти - з двох навчальних предметів: української мови й літератури, а також з математики або історії за вибором студента.

Новим у 2019 році, за словами Лариси Карпової, є запровадження порядку організації проведення вступних випробувань, що проводяться за технологією ЗНО для вступу на магістерський рівень вищої освіти.

Основна сесія єдиного вступного іспиту відбудеться 2 липня, єдиного фахового вступного випробування - 4 липня.

«Звертаюсь до керівників закладів вищої освіти з проханням забезпечити організоване проведення всіх етапів іспитів у формі ЗНО і створити всі необхідні умови, відповідно до нормативних умов. Учасникам ЗНО з особливими освітніми потребами у разі запиту будуть створені спеціальні умови», - наголосила Лариса Карпова.