Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА розповіли про соціальний захист чорнобильців області

У ХОДА розповіли про соціальний захист чорнобильців області

Про допомогу, яка надається особам, постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи, розповів на брифінгу 25 квітня директор Департаменту соціального захисту облдержадміністрації Юрій Шпарага.

За його даними, зараз у Харківській області проживають 20719 осіб, які мають пільги відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Серед них: учасників ліквідації наслідків аварії – 10,5 тисячі чоловік, переселенців із зони радіоактивного забруднення – 5,3 тисячі чоловік, дітей, які постраждали внаслідок аварії – 2,7 тисячі, дружин померлих ліквідаторів – майже 2 тисячі.

«Держава виконує свої зобов’язання щодо цих громадян, фінансування програм забезпечено, але за рахунок державного бюджету в цьому році зменшено на 20%. При цьому громадяни цього ніяк не відчують, тому що ми виділили необхідні кошти з обласного бюджету – це понад 17 млн грн», - розповів Юрій Шпарага.

Ці кошти спрямовані на забезпечення допомоги на оздоровлення, санаторно-курортне лікування, надання матеріальної допомоги, додаткове забезпечення харчуванням в лікувальних закладах тощо.

З державного бюджету в 2019 році на забезпечення пільг чорнобильців області передбачено 46,4 млн грн. На даний момент профінансовано 16,7 млн грн.