Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Середньомісячна зарплата в області за рік зросла на понад 22%

Середньомісячна зарплата в області за рік зросла на понад 22%

Стан оплати праці та погашення боргів на підприємствах області розглянули під час засідання колегії ХОДА 21 березня.

Про ситуацію у сфері оплати праці в регіоні доповів заступник голови ХОДА Михайло Черняк. За його інформацією, середньомісячна заробітна плата штатних працівників області у 2018 році склала 7659 грн, що більш ніж у 2 рази перевищує показник мінімальної зарплати. Середній рівень зарплати в області порівняно з 2017 роком зріс на 22,5 %.

«Найвищу заробітну плату у IV кварталі 2018 року отримували працівники у Красноградському, Балаклійському та Коломацькому районах. Найнижчі показники були в Сахновщинському, Богодухівському, Близнюківському районах та місті Чугуїв», - відзначив Михайло Черняк.

У січні 2019 року середньомісячна зарплата штатних працівників області становила 8029 грн та зросла до відповідного періоду минулого року більше ніж на 20 %.

Заступник голови ХОДА повідомив, що завдяки спільній роботі ХОДА, ГУ Пенсійного фонду України, ДФС та Держпраці в Харківській області в 2018 році в регіоні виявили 4,6 тис. «тіньових» робочих місць (з них легалізовано – майже 4 тисячі).

«Однак, за результатами аналізу стану незадекларованої праці в Харківській області 243,1 тисячі осіб, або 10% загальної чисельності працездатного населення області, можуть працювати в «тіні», - відзначив Михайло Черняк.

Він наголосив, що в області проводиться низка заходів, що спрямовані на легалізації «тіньової» зайнятості. Зокрема, діє угода про співпрацю між державними органами, об’єднаннями профспілок та роботодавців області, у районах працюють робочі групи, проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота, працюють інспектори праці тощо.

Говорячи про стан погашення заборгованостей із виплат зарплат в області, заступник голови ХОДА відзначив, що завдяки заходам, які вживає керівництво регіону, в 2018 році загальна кількість підприємств-боржників зменшилася з 64 до 52 одиниць.

«Ліквідовані борги на 67 підприємствах, установах, організаціях (разом із філіями), скорочено заборгованість ще на 15 підприємствах у загальній сумі 29,2 млн грн. Забезпечена своєчасна виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ області. Відсутні борги з виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах 25 районів області та у місті Люботин», - навів дані Михайло Черняк.