Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині стартував Вертеп-фест-2019

На Харківщині стартував Вертеп-фест-2019

До учасників та гостей святкового дійства, яке розгорнулося у центрі Харкова, приєдналася голова ХОДА Юлія Світлична.

ІІІ Всеукраїнський фестиваль вертепів «Вертеп-фест - 2019» проходить у Харкові 12 та 13 січня.

«Вже традиційний фестиваль, започаткований на Харківщині три роки тому, розширює свої кордони. Сьогодні шість країн світу приєдналися до нас для того, щоб разом заспівати найвідомішу українську колядку «Нова радість стала», - розповіла голова ХОДА Юлія Світлична. - На два дні Харків поринає в атмосферу чарівності. Майже 1500 учасників, 100 колективів з усіх регіонів України на більш ніж 60 локаціях подарують харків’янам гарні пісні, надихнуть традиціями та порадують гарними побажаннями на 2019 рік. Серце України в ці дні б’ється саме тут, на Харківщині. І я впевнена, що воно достатньо велике, щоб добром, радістю і єдністю поділитися з усіма українцями».

Голова ХОДА зазначила, що в цьому році у рамках фестивалю вперше пройдуть етновечорниці, які дають можливість колективам з різних регіонів обмінюватися традиціями. На них також запрошені представники етнічних спільнот Харкова. Крім того, вперше для фестивалю було розроблено електронний додаток - путівник по локаціях заходу.

«Проведення Вертеп-фесту потрібно продовжувати і надалі. Традиції – це те, що об’єднує всіх українців. А сьогодні нам необхідно об’єднуватися заради розвитку нашої країни», - наголосила Юлія Світлична.

12 січня у рамках Вертеп-фесту відбувся виступ колективів фестивалю «Святовид» біля ХНАТОБу ім. М Лисенка. О 13:30 вулицею Сумська пройшов Парад вертепів. Учасники фестивалю і всі охочі харків’яни пройшли ходою від майдану Конституції до майдану Свободи.

Після цього на головній площі Харкова відбулася Всеукраїнська акція з одночасного виконання колядки «Нова радість стала». До неї цього року долучилися понад 30 міст і сіл України. Одночасно «Нова радість» зазвучала у містах Великої Британії, Австрії, Німеччині, Нідерландах, Франції та Польщі.

«Це історичний момент, тому що вперше Харків, саме східна Україна, об’єднала українців усього світу єдиним співом», - зазначила організатор акції «Нова радість стала» Ірина Голубєва.

13 січня у рамках фестивалю відбудуться виступи вертепних колективів на центральній сцені парку ім. Горького, на арт-заводі «Механіка» та на різних локаціях по місту Харків. Також учасники дійства завітають до лікарень, військового шпиталю, дитячих будинків та інших соціальних установ.  

Більше фото