Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Куп'янському районі відкрили інклюзивно-ресурсний центр

У Куп'янському районі відкрили інклюзивно-ресурсний центр

У відкритті закладу 27 грудня взяв участь заступник голови ХОДА Вадим Данієлян.

Інклюзивно-ресурсний центр розміщується в будівлі відділу освіти районної державної адміністрації. На даний момент готові взятися до занять близько 30 дітей району.

Вадим Данієлян привітав усіх присутніх від імені голови ХОДА Юлії Світличної та зауважив, що відкриття інклюзивно-ресурсного центру – дуже важливий крок на шляху створення умов для навчання дітей з особливими освітніми потребами, адже у державі вперше впроваджується комплексний підхід щодо навчання таких дітей.

«Завдяки підписанню меморандуму з Благодійним фондом Петра Порошенка, сьогодні можемо комплексно реалізовувати в Харківській області державну політику щодо інклюзивної освіти. Створення таких центрів, ресурсних кімнат та медіатек у школах області – це результат спільної роботи державної та місцевої влади, а також спонсорської допомоги», - сказав заступник голови ХОДА.

Начальник відділу освіти, молоді та спорту Куп’янської районної державної адміністрації Тетяна Жадановська відзначила плідну співпрацю місцевої та обласної влади.

«Ініціативи Юлії Світличної ефективно впроваджуються в області. Спільні зусилля обласного та районного керівництва дають такий позитивний результат», - зауважила Тетяна Жадановська.

Директор районного Інклюзивно-ресурсного центру Куп’янської районної ради Оксана Пелих відзначила, що заклад дуже необхідний.

«На послуги спеціалістів нашого центру попит значний. Усі батьки мріють про те, щоб їх діти були здорові, розумні, а головне – щоб вони були прийняті в суспільстві. Коли дитина реалізована, вона щаслива. У цьому ми й допомагаємо», - сказала Оксана Пелих.

Вона відзначила, що у центрі обладнано 6 зручних кабінетів з безперешкодним доступом. Для відвідувачів обладнано приймальню з індивідуальними шафами та сучасними зручними меблями. У залі спільних засідань встановлено мультимедійний комплекс. Кабінети фахівців оснащені сертифікованим дидактичним матеріалом, посібниками для роботи, обладнанням для пісочної анімації, різноманітним ігровим, розвивальним матеріалом, м’якими куточками для ігор. Кабінет лікувальної фізкультури обладнано реабілітаційними брусами, шведською стінкою, балансирами, м’якими матами для занять та необхідним спортивним інвентарем.

Також Оксана Пелих розповіла, що у штаті центру працюють практичний психолог, вчитель-логопед, вчитель-дефектолог та вчитель-реабілітолог. Вони надають інформаційно-просвітницьку, методичну, консультаційну допомогу всім учасникам освітнього процесу з питань інклюзивного навчання, а також корекційно-розвиткові послуги дітям, які не охоплені цією роботою в закладах освіти.

Усього на початок навчального року в Куп’янському районі в 10 закладах освіти створено умови для навчання та розвитку 21 дитини з особливими освітніми потребами.