Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Видано першу книгу Харківського тому «Зводу пам’яток історії та культури України»

Видано першу книгу Харківського тому «Зводу пам’яток історії та культури України»

Презентація видання, присвяченого пам’яткам Куп’янщини, відбулась 18 грудня.

Книга «Звід пам’яток історії та культури: Харківська область. М. Куп’янськ і Куп’янський район» складається з нарису, двох розділів. Вона містить близько 150 статей про об’єкти культурної спадщини та 200 світлин.

«Для нас це подія. Адже звід пам’яток у Харківській області було підготовано вперше – спільними зусиллями Управляння культури і туризму ХОДА, Харківського науково-методичного центру охорони культурної спадщини, фахівців, - сказав під час презентації заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев. – 2018 рік в Україні - рік охорони культурної спадщини. Ми на Харківщині зробили в цьому році багато роботи у цій сфері. І це лише початок».

«Звід пам’яток історії та культури України» – державний проект з підготовки багатотомного енциклопедичного видання про нерухомі пам’ятки археології, історії, монументального мистецтва, архітектури та містобудування.

Робота з підготовки Харківського тому видання була розпочата ще у 1980-х роках, але так і не була завершена. У 2016 році роботу над створенням зводу пам’яток Харківщині поновили під керівництвом Управління культури та туризму ХОДА.

«Ми вдячні команді обласної адміністрації на чолі з керівником області Юлією Світличною за підтримку районів області. За відновлення інфраструктури культурної сфери – ремонти сільських будинків культури, бібліотек. Добре, що керівництво області розуміє важливість питання відродження культурної спадщини та історії, - сказала заступник голови Куп’янської РДА Олена Польоха. –  Завдяки підтримці цього проекту з боку ХОДА, наш район тепер має повний звід пам’яток, який, упевнена, стане гарним інструментом національно-патріотичного виховання».

Наступна книга Харківського тому енциклопедії буде присвячена місту Чугуїв.

«З підтримкою ХОДА ми виконаємо це завдання. Це дуже важливий проект. Ми часто говоримо, що історію треба поважати. Але, перш за все, її потрібно знати - через пам’ятки», - підкреслила директор музею ім. І. Рєпіна Світлана Бучаста.