Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили актуальні питання майбутнього адміністративно-територіального устрою

У ХОДА обговорили актуальні питання майбутнього адміністративно-територіального устрою

17 грудня в форматі круглого столу відбулось засідання робочої групи щодо об’єднання (укрупнення) районів Харківської області.

Захід пройшов під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка та голови Харківської обласної ради Сергія Чернова. В обговоренні питання взяли участь фахівці Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Харківського центру розвитку місцевого самоврядування, науковці та керівники ОТГ.

Учасники заходу відзначили, що кінцевим завданням робочої групи є створення самодостатніх громад, які б мали чіткі повноваження та власні доходи і збори, для забезпечення соціально-економічного розвитку. Зокрема, відпрацьовуватимуть питання надання медичної допомоги закладами другого рівня, забезпечення роботи служб з надзвичайних ситуацій, системи перероблення ТПВ тощо.

За даними в.о. директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Миколи Рубчака, протягом 4 років проведення реформи в Україні сформовано 870 громад, тобто 25% населення проживає зараз в ОТГ.

«На Харківщині маємо 100%-ве покриття перспективним планом, і вже є 18 дієздатних громад. Зараз виникає потреба обговорення нових підходів роботи на районному рівні», -зауважив Микола Рубчак.

Експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Павло Остапенко зауважив, що Харківщина одна з перших в країні отримала модель адмінтерустрою, та надав присутнім відповідну інформацію щодо можливого устрою на базовому та субрегіональному рівні.

Підбиваючи підсумки першого засідання робочої групи, заступник голови ХОДА відзначив, що в питаннях реформування адміністративно-територіального устрою області важлива спільна системна робота. Також він підкреслив важливість дотримання визначених графіків у реалізації програми та розробки й впровадження власних законодавчих ініціатив.

«Є чіткий план, який визначений Президентом та урядом країни, – реалізація цієї реформи передбачена восени 2020 року. Тому потрібно вчасно впроваджувати всі заплановані заходи, в тому числі й правові зміни», - зауважив Михайло Черняк.

Так, згідно з пропозиціями спільної робочої групи, підготовку проекту карти – схеми області з відповідним обґрунтуванням створення нових укрупнених районів заплановано до березня наступного року. Ще раніше експерти повинні підготувати пропозиції щодо законодавчого визначення обсягів повноважень місцевих рад та їх виконавчих органів регіонального, субрегіонального та базового рівнів.