Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Звернення Президента у зв’язку з Днем вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС

Звернення Президента у зв’язку з Днем вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС

Дорогі співвітчизники!

Після трагічних подій 26 квітня 1986 року, коли стався вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, десятки тисяч фахівців різних професій, щомиті ризикуючи своїм життям та здоров’ям, боролися із загрозою поширення смертоносного опромінення.

Україна ніколи не забуде їхнього подвигу та самопожертви заради прийдешніх поколінь. Світла пам’ять героям, які передчасно покинули цей світ.

Чорнобильську АЕС ми вивели з експлуатації ще наприкінці минулого століття, спорудили унікальне надійне укриття. Але низка проблем, пов’язаних з мінімізацією згубних наслідків аварії, як у технологічних, фінансово-економічних, природоохоронних вимірах, так і в людському, залишаються відкритими.

З початком російської агресії з’явилася реальна загроза виникнення нових масштабних катастроф. Тому у цій гібридній війні ми вимушені вдаватися до посилених заходів безпеки на атомних електростанціях, інших стратегічних об’єктах, захищати їх від імовірних атак терористично-диверсійних груп та новітніх кіберзагроз.

Водночас протягом останніх років простежується потужний процес трансформації зони відчуження з місця екологічної катастрофи на місце впровадження новітніх технологій та інновацій. Без перебільшення можна сказати, що завдяки ентузіазму, відповідальності та високому професіоналізму людей, які там працюють, а також великій міжнародній підтримці чорнобильська зона нарешті стає територією змін.

Переконаний, попри виклики та труднощі сьогодення влада крок за кроком має максимально використовувати усі наявні можливості для забезпечення гідного життя чорнобильців.

Висловлюю щиру вдячність усім учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Бажаю усім миру, здоров’я, добробуту i нових звершень.

Слава Україні!